Priaznivé účinky omega 3 a 6 mastných kyselín sú často spomínané, avšak málo ľudí vie, v akých potravinách sa nachádzajú a aké majú pozitívne účinky na náš organizmus.

Ľudský organizmus je schopný vyprodukovať takmer všetky mastné kyseliny okrem dvoch. Tými sú práve dve spomínané: omega 3 a omega 6. Do tela ich dokážeme prijať iba prostredníctvom stravy, preto ich voláme esenciálne mastné kyseliny.
Omega 3 mastné kyseliny V celkovom meradle sa tieto kyseliny v našej strave vyskytujú omnoho menej v porovnaní s omega 6. Je to z dôvodu, že tieto kyseliny sa nachádzajú v najväčšom množstve v morských rybách a tie konzumujeme veľmi málo.
Kde ich nájdeme? Losos, makrela, tuniak, sardinky, pstruh, orechy, ľanové semienka Aký je prínos? Podporujú rast mozgovej hmoty, znižujú riziko ochorení srdca a ciev, pomáha znižovať krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje priebeh kardiovaskulárnych chorôb.
Omega 6 mastné kyseliny Prijímame ich v dostatočnom množstve nakoľko sa tieto esenciálne mastné kyseliny nachádzajú v potravinách, ktoré konzumujeme omnoho častejšie.
Kde ich nájdeme? Hydina, vajcia, slnečnicový olej, kukurica Aký je prínos? Pri nadmernom užívaní môžu spôsobiť srdcové ochorenia, zápaly, astmu, artritídu.
Nájdenie rovnováhy a teda toho správneho pomeru v príjme omega 3 a omega 6 je pre naše zdravie veľmi dôležité. Čím viac omega 6 prijmeme, tým viac by sme mali zvýšiť aj príjem omega 3. Ideálny pomer je 3:1 (omega 6 : omega 3)