Priaznivé účinky omega 3 a 6 mastných kyselín sú často spomínané, avšak málo ľudí vie, v akých potravinách sa nachádzajú a aké majú pozitívne účinky na náš organizmus.
Ľudský organizmus je schopný vyprodukovať takmer všetky mastné kyseliny okrem dvoch. Tými sú práve dve spomínané: omega 3 a omega 6. Do tela ich dokážeme prijať iba prostredníctvom stravy, preto ich voláme esenciálne mastné kyseliny.
Omega 3 mastné kyseliny V celkovom meradle sa tieto kyseliny v našej strave vyskytujú omnoho menej v porovnaní s omega 6. Je to z dôvodu, že tieto kyseliny sa nachádzajú v najväčšom množstve v morských rybách a tie konzumujeme veľmi málo. Omega 6 mastné kyseliny
Kde ich nájdeme? Losos, makrela, tuniak, sardinky, pstruh, orechy, ľanové semienka Aký je prínos? Podporujú rast mozgovej hmoty, znižujú riziko ochorení srdca a ciev, pomáha znižovať krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje priebeh kardiovaskulárnych chorôb.
Kde ich nájdeme? Hydina, vajcia, slnečnicový olej, kukurica Aký je prínos? Pri nadmernom užívaní môžu spôsobiť srdcové ochorenia, zápaly, astmu, artritídu.
Nájdenie rovnováhy a teda toho správneho pomeru v príjme omega 3 a omega 6 je pre naše zdravie veľmi dôležité. Čím viac omega 6 prijmeme, tým viac by sme mali zvýšiť aj príjem omega 3. Ideálny pomer je 3:1 (omega 6 : omega 3)