Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

8 najlepších zdrojov bielkovín ak nejete mäso

Ak ste vegetarián alebo len zriedka si dáte mäso a bojíte sa, že prídete o potrebné bielkoviny, máme pre Vás dobrú informáciu! Prinášame Vám 8 najchutnejších a najzdravších zdrojov bielkovín rastlinného pôvodu.

To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín je už dávno vyvrátený mýtus. Proteíny sú obsiahnuté takmer v každej potravine. Pomáhajú nám pri budovaní svalovej hmoty, imunity a sú nenahraditeľné pri zrážaní krvi.

Strukoviny Fazuľa a šošovica veľa peňazí nestoja a vieme z nich vytvoriť množstvo chutných pokrmov. Husté a ťažké prívarky sú už minulosťou a v dnešnej dobe vieme z týchto strukovín pripraviť šaláty, prílohy či náplne do tortilly na mexický spôsob.

Orechy Mandle, vlašské orechy, pekanové orechy, pistácie, kešu či píniové oriešky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín. Niektorí ľudia im hovoria aj vegetariánske mäso. Výborne s nimi dokážeme ochutiť množstvo jedál.

Grécky jogurt Ideálnym partnerom k orechom je jednoznačne grécky jogurt. V tomto spojení sú to výborné raňajky, sú vhodné aj ako desiata či ľahký olovrant. Samotný jogurt môžeme použiť aj ako zálievku na šalát. Dobrou voľbou sú aj ďalšie mliečne výrobky.

Semiačka Najvhodnejšími semiačkami sú tekvicové, sezamové a slnečnicové. Vyrábajú sa z nich aj za studena lisované oleje, ktoré môžete použiť v studenej kuchyni. Tieto semiačka môžete zameniť aj za chipsy, keď budete rozmýšľať, akú maškrtu si dáte večer k filmu.

Sója Sója obsahuje ideálnu kombináciu aminokyselín, zdravých tukov, minerálov a stopových prvkov. Zo sóje sa vyrába aj sójové mlieko a sójový syr, ktorý sa vyrába zrážaním sójového mlieka.

Konopné semeno Ak ste alergickí na sóju, je tu konopné semeno, ktoré neobsahuje žiadne pesticídy a sú významným zdrojom viacerých minerálov. Telu poskytujú esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné napríklad pre tvorbu svalstva.

Vajíčko Žĺtka obsahujú jedinečný vitamín B12, ktorý býva často nedostatkový pri vegetariánskom spôsobe stravovania. Bielkoviny vo vajíčkach majú najväčšiu biologickú hodnotu čo znamená, že naše telo ich vie efektívne využiť.

Avokádo Z ovocia je jasným víťazom v obsahu bielkovín avokádo. Obsahuje niekoľko esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nevie vyprodukovať samo. Okrem iného obsahuje aj veľa vlákniny.

Zdroj: webnoviny.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.