Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zázrak menom Vitamín C

Vitamín C, kyselina askorbová či kyselina listová. Všetky tieto názvy pomenúvajú látku, ktorú si naše telo nevie vytvoriť a preto je nevyhnutné jeho dopĺňanie.

Vitamín C je rozpustný vo vode, čo znamená, že sa v našom tele rýchlo vstrebáva a preto treba zabezpečiť jeho trvalý prísun. Nedostatok vitamínu C môže mať za príčinu aj problémy v ústnej dutine.

Vitamín C je antioxidant, ktorý pomáha pri vstrebávaní železa, tvorbe kolagénu, adrenalínu, žlčových kyselín a steroidov. Okrem týchto funkcií sa podieľa aj na správnej tvorbe červených krviniek.

Vitamín C nájdeme v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, šípkach, paprike či petržlene. U dospelej osoby by mal byť príjem 75-90 mg kyseliny askorbovej denne. Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo. Dôležité je pripomenúť, že varením a sušením potravín sa stráca 50-60% vitamínu.

Ako súvisí jeho nedostatok s ústnou dutinou?

Hypovitaminóza je stav, keď má naše telo nedostatok vitamínu, čo sa môže prejaviť zdurením alebo krvácaním ďasien. Príčinou je nedostatok kolagénu v stenách ciev, čo má za následok, že krv z nich ľahšie vyteká. Pokiaľ nedostatok vitamínu C narastá a nášmu telu chýba úplne, hovoríme stave nazývanom avitaminóza. V tomto prípade sa zub začína kývať a môže dôjsť až k jeho vypadnutiu. S tým sa spája aj ochorenie skorbut, ktoré v ústnej dutine pozorujeme ako veľké zdurenie ďasien.

Nedostatok kyseliny askorbovej vzniká najmä z nutričných dôvodov. Iným dôvodom môže byť aj vyššie čerpanie tohto vitamínu ako je bežné pre organizmus. Je to napríklad v detstve, v období rastu, keď sa plod vyvíja v tehotenstve, či počas choroby. V týchto obdobiach je potrebné zvýšiť príjem vitamínu C a vyhnúť sa tak nepríjemným príznakom, ktoré sú sprevádzané jeho nedostatkom.

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.