Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Naše staré mamy vedeli, ako na to!

Odložte lieky a vyskúšajte prírodné recepty múdrych babičiek.

Chren, ocot, cibuľa, zeler a tvaroh sa vám zídu aj mimo kuchyne!

Kašlete? Nasaďte si ako účinnú medicín(k)u sirup z chrenu. Recept naň je veľmi jednoduchý. Kúsok čerstvého chrenu nastrúhajte najemno, zmiešajte s cukrom a vložte na noc do sklenenej nádoby s vekom, ktoré sa dá odšraubovať. Netreba však zabudnúť na to, že vzniknutý sirup má trvanlivosť jeden deň. Na dráždivý kašeľ si treba naordinovať jednu až dve polievkové lyžice. Rovnako chren v polievke je výborný pri zápale močových ciest.

Popálili ste sa? V rámci prvej pomoci si postihnuté miesto 10 až 15 minút „ochladzujte“ pod studenou tečúcou vodou. Ak máte povrchovú popáleninu alebo ste sa spálili na slnku, dobre vám padne ocot. Namočte doň vatový tampón a priložte na miesto, ktoré potrebujete ošetriť. V prípade, že máte citlivú pokožku, ocot rozrieďte s vodou a nastriekajte ho rozprašovačom. Použiť môžete aj jablčný ocot.

Máte štípanec? Pomôže vám cibuľa. Jednak bráni opuchu, jednak zmierňuje svrbenie. Je jedno, či vás poštípal komár alebo osa, cibuľa má vo všetkých prípadoch protizápalový a antibiotický účinok. Stačí ju prekrojiť a na mieste vpichu potierať.

Chytili ste zápal močového mechúra? Vyskúšajte silu zeleru. Dôležité je jesť ho počas celého dňa v malých porciách. Celkom účinná je pri varení aj zelerová vňať.

Máte podráždenú pokožku? Urobte si tvarohový kúpeľ. 500 gramov tvarohu rozmiešajte v litri horúcej vody a pridajte do kúpeľa. Ponorte sa a oddychujte aspoň 15 minút.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.