Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ste hladní? Možno ste sa zle najedli!

Existuje 8 potravín, ktoré dokonale zasýtia na dlhší čas.

Sú situácie, keď sa skutočne nehodí, aby človeku škvŕkalo v žalúdku. A práve jedlo vie najväčšmi ovplyvniť, či sa tak stane alebo nie. Pocit hladu je možné potlačiť výberom správnym potravín, ktoré by určite nemali obsahovať zvýšené množstvo cukru, tuku ani kalórií. Nielenže zasýtia povrchne, ale spôsobujú príbytok váhe.

8 potravín, po ktorých neostanete hladní

VAJÍČKA: Odborníci tvrdia, že ľudia, ktorí raňajkujú vajíčka, vydržia dlhšie bez pocitu hladu. Na jednej strane sa im znižuje hladina ghrelinu, hormónu, ktorý stimuluje chuť do jedla, na strane druhej sa im zvyšuje hodnota PPY, teda hormónu, vďaka ktorému sa žalúdok cíti zasýtený.

AVOKÁDO: Unikátne ovocie chutí, ale v prvom rade obsahuje veľa vlákniny aj nenasýtených tukov, ktoré robia dobre srdcu. Z hľadiska dostatočnej nasýtenosti je avokádo ideálnou potravinou, keďže trvá dlhšie, kým ho žalúdok strávi.

STRUKOVINY: Fazuľa, šošovica, cícer a iné strukoviny dodávajú pocit plnosti, navyše, obsahujú komplexné sacharidy, dobré tuky a bielkoviny. Táto trojkombinácia pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a v tom prípade aj pocit plného žalúdka.

ČERVENÁ PAPRIKA: Patrí medzi silné a osvedčené korenia a pri varení sa používa práve ako ingrediencia na potlačenie chuti do jedla. Podľa výskumníkov stačí, ak z nej do jedla pridáme pol lyžičky, aby nám napokon stačilo zjesť menej.

VODA: Jestvuje nespočetné množstvo diskusií o tom, nakoľko pozitívne alebo negatívne pôsobí voda pred a po jedle. V každom prípade, prieskumy ukazujú, že tí, ktorí si pred jedením upijú dve šálky vody, utlmia svoj hlad a neprejedia sa.

GRÉCKY JOGURT: Obsahuje málo cukru, je však mimoriadne bohatý na vápnik a proteín. Práve proteín je údajne najviac rozhodujúcim faktorom pri pociťovaní sýtosti.

POLIEVKA: Tí, ktorí v rámci obedného menu vynechávajú polievku, nerobia dobre. Čím viac jej človek zje, tým menšiu porciu ďalšieho jedla s veľkou pravdepodobnosťou zvládne. To, čo nás najviac nasýti, je voda, ktorú polievka obsahuje.

MANDLE: Ak by niečo nemalo chýbať v jedálničku, potom určite mandle. Robia zadosť srdcu, obsahujú množstvo vlákniny a chránia pred pocitom hladu. Aby mandle v tomto smere účinkovali, treba ich medzi obedom a večerou zjesť cca 15 kusov.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.