Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Paríž chce zaľúbencom zakázať vešanie zámkov lásky po mostoch!

Zámky na zábradlí mostov kazia romantický výhľad na rieku a zároveň predstavujú bezpečnostné riziko.

Parížska radnica oznámila, že síce chce zachovať povesť francúzskej metropoly ako "hlavného mesta romantiky a lásky", ale zároveň plánuje skoncovať s tradíciou zaľúbencov vešať po mostoch nad Seinou takzvané "zámky lásky".

Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že zámky na zábradlí mostov kazia romantický výhľad na rieku a zároveň predstavujú bezpečnostné riziko. Zábradlia sú preťažené desiatkami kovových visiacich zámkov, môžu preto povoliť a ohroziť verejnosť.

"V najbližších dňoch na niekoľkých mostoch, budú nainštalované značky a vodorovné dopravné značenia," oznámil prvý námestník parížskeho primátora Bruno Julliard.

Predstavitelia mestskej správy sa zhodli v názore, že zaľúbenci by si svoju lásku mali prejaviť iným spôsobom, ako len vešaním zámkov po zábradliach mostov. Paríž, podobne ako aj iné francúzske mestá, čelí tejto tradícii už dlhé roky. Favoritom pre vyznávačov tohto zvyku sa stal Pont des Arts a kvôli svojej kovovej konštrukcii. Úrady tam museli nakoniec nainštalovať sklenené panely, ktoré znemožňujú prístup k zábradliu.

Zámky však začali pribúdať aj na iných mostoch, čomu napomáhajú aj predavači suvenírov, ktorí predajom zámkov ťažia z tejto romantickej tradície. Radnica sa preto rozhodla, že v okolí mostov nainštaluje oznamy a transparenty vo francúzštine a v angličtine, na ktorých sa návštevníkom mesta chce poďakovať za to, že nevešajú zámky po mostoch, a tiež ich vyzvať, aby si svoju lásku prejavili inak.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.