Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo ak máte plavecké ucho?

Pokiaľ ste si po plávaní nevyčistili uši, možno ste si zarobili na problém.

"Vo vonkajších zvukovodoch sa nachádza ušný maz, ktorý chráni naše uši pred vodou a nečistotami. Problém môže nastať, keď sme vo vode príliš dlho, prípadne voda je výrazne chemicky upravená alebo znečistená," tvrdí Samuel Kunzo z I. ORL kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Pokiaľ je v ušiach vlhko príliš dlho, vytvára sa vhodné prostredie na vznik infekcie. "Vo vlhku a teple sa baktériám výborne darí, množia sa a spôsobujú bolestivý zápal zvukovodu. Zvukovod má veľmi tenkú kožu, preto akýkoľvek opuch spôsobený zápalom výrazne bolí. Ak je opuch výrazný a uzavrie zvukovod, môže spôsobiť dočasnú stratu sluchu. Takýto zápal sa niekedy označuje ako plavecké ucho, keďže plavci a vodnopólisti mávajú takéto zápaly často," povedal Kunzo.

Je preto vhodné si po plávaní uši vysušiť, napríklad priložením vaty, suchej vreckovky či uteráka na zvukovod a zatlačením na vchod zvukovodu. Pomôcť môže aj poťahovanie za ušnicu. O vlhké ucho sa treba zaujímať najmä u detí, ktoré rady trávia na dovolenke vo vode celé dni.

Lekári tiež odporúčajú, vyhnúť sa prílišnému čisteniu uší vatovými tyčinkami. Ušný maz má v ušiach svoju úlohu a netreba ho nasilu odstraňovať, pokiaľ nespôsobuje ťažkosti. Ľudia, ktorí si uši často čistia vatovými tyčinkami, majú s nimi spravidla viac ťažkostí. Ak človeka začína bolieť ucho, mal by sa vyhnúť ďalšiemu plávaniu a aplikovať si octanové kvapky do zvukovodu.

"Ak vás ucho výrazne bolí pri každom dotyku, máte zvýšenú teplotu, prípadne výtok z ucha, vyhľadajte lekárske ošetrenie. Vyčistením zvukovodu a antibiotickými kvapkami s protizápalovou zložkou sa väčšina zápalov relatívne ľahko vylieči," zhrnul Samuel Kunzo.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.