Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Kedysi ich odmietali predvádzať aj modelky. Dnes sú bikiny povinnou letnou výbavou!

Ich vznik urobil radosť najmä mužom. Objaviteľovi bikín za ne poslali 50-tisíc ďakovných dopisov.

Svojho času boli vnímané ako symbol hriešneho odhaľovania sa, neskôr sa stali povinnou letnou výbavou – bikiny.

Autorom dvojdielnych plaviek je francúzsky strojný inžinier Louis Réard, ktorý ich verejnosti predstavil 5. júla v roku 1946 na módnej prehliadke v luxusných parížskych kúpeľoch.

Plavky dostali pomenovanie podľa atolu Bikini, časti Marshallových ostrovov v Tichom oceáne, na ktorom sa štyri dni pred prehliadkou uskutočnil americký jadrový pokus. Ich názov mal symbolizovať "atómový výbuch" vo svete dámskej plážovej módy.

História dvojdielnych plaviek pre ženy je vskutku zaujímavá. Predchodkyne súčasných bikín sa objavili už v období antiky. Prvé zmienky o dvojdielnych dámskych odevoch na kúpanie pochádzajú zo starovekého Grécka, kde sa využívali predovšetkým na atletické účely. Ženy odeté v úsporných úboroch mohli zrejme obdivovať aj Rimania, o čom svedčia viaceré mozaiky z 3. storočia pred naším letopočtom. Po nástupe temného stredoveku, v ktorom mala dominantné postavenie cirkev, bolo odvážne a telo odhaľujúce oblečenie zakázané. Jednodielne plavky v modernejšom poňatí pochádzajú až zo začiatku 20. storočia.

Za vynálezcov bikín je považovaná dvojica Francúzov Louis Réard a Jacques Heim. Aj keď druhý menovaný predstavil svoj model o pár týždňov skôr, slávnejšou sa stala prezentácia Réarda, ktorá vzbudila nebývalý rozruch aj vlnu kritiky. Vzhľadom na odvážny strih bikín nenašiel Louis Réard žiadnu modelku ochotnú úsporné plavky predviesť. Napokon v kúskoch zakrývajúcich len najchúlostivejšie miesta ženského tela zažiarila na móle striptízová tanečnica Micheline Bernardiniová. Prevrat v dámskej móde na kúpanie urobil veľkú radosť aj mužom, od ktorých dostal francúzsky inžinier údajne vyše 50-tisíc ďakovných listov.

Prvé bikiny z roku 1946

Do konca 40. rokov minulého storočia boli bikiny na okraji záujmu svetovej módy. Nešírili sa aj kvôli zákazom ich nosenia na plážach v Španielsku, Portugalsku či v Taliansku. Prelomovou udalosťou bolo nakrútenie kultového filmu Et Dieu… créa la femme (…a Boh stvoril ženu, 1956), kde sa v bikinách nezabudnuteľne predviedla filmová hviezda Brigitte Bardot.

Dvojdielne plavky neskôr spopularizovala aj prvá "bondgirl" – Ursula Andressová. Od tohto obdobia obľúbenosť bikín u žien neklesá.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com; rated.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.