Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Teplo, teplejšie, najteplejšie. Koho ohrozujú horúčavy najviac?

3 litre vody denne, toľko by mal v lete vypiť dospelý človek.

Vysoké teploty sú pre náš organizmus záťaž a problémy môžu spôsobiť aj zdravým ľudom!

"Vystavenie organizmu vysokým teplotám môže viesť aj u zdravých jedincov k pocitom únavy, malátnosti či k poklesu výkonnosti, dehydratácii, úpalu a prehriatiu organizmu," vysvetlila Elena Lazarová, primárka Oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Univerzitnej nemocnice Bratislava.

V prvom rade treba myslieť na pitný režim. Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu sú v lete absolútne nevhodné. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva.

Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne a v menších dávkach.

Tí, ktorí majú zdravotné problémy so srdcom, by v horúčavách mali chodiť na prechádzky vtedy, kým nie je extrémne horúco, ideálne medzi piatou a siedmou hodinou ráno alebo večer okolo desiatej.

"Tak pre zdravých ľudí, ako aj pre tých s ochoreniami, je nevyhnutné zabezpečiť dostatok tekutín, minerálov, mať pokojový režim a zdržiavať sa v tieni. Vhodné sú ľahké jedlá a dostatok ovocia, zeleniny," povedala Lazarová.

Treba myslieť aj na pokrývku hlavy a uprednostňovať svetlé oblečenie, ktoré oveľa lepšie odráža slnečné lúče. Pri pobyte v klimatizovaných priestoroch by mali byť teplotné rozdiely (oproti teploty vzduchu vonku) maximálne päť až šesť stupňov.

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Vtedy človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. Viac sú horúcim počasím ohrozené ženy.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.