Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo s jedlom, ktoré sa zvýši po Vianociach?

Aj vy si pred Vianocami zvyknete robiť zásoby jedál, aby ste počas sviatkov nemuseli chodiť do obchodu?

Štedro, ale pozor na dátum spotreby!

Tohtoročné Vianoce sú za nami, možno vám však po vianočnom hodovaní ostala plná chladnička. Čo s jedlom, ktoré ste doteraz nestihli zjesť? Pozor si treba dať najmä na mleté mäso, kuracie mäso a ryby! Mali by ste ich totiž skonzumovať hneď!

Kyslú kapustu z už otvoreného vrecka skladujte v chladničke a vždy so šťavou. Bez nej by kapusta vyschla a bola súca už len do koša.

V prípade mäsa platí, 3 mesiace a dosť. To je maximálna doba, počas ktorej by sme ho mali skladovať v chladničke. Čerstvé, prípadne tepelne spracované, ho treba vákuovo zabaliť a zmraziť. Najcitlivejšie sú ryby, tie je potrebné zmraziť až na kosť. Ak sa vám zvýšili údeniny, saláma alebo šunka, skonzumovať ich môžete maximálne 3 dni po dátume minimálnej spotreby, ktorá je uvedená na obale.

Nepreceňujte trvanlivosť syrových výrobkov! Syr v bochníku vydrží niekoľko mesiacov, neotvorený syr v zbalených plátkoch však nanajvýš 14 dní.

Zvýšené orechy nemusia po Vianociach okamžite putovať do koša. Správnym skladovaním v tme, v suchých, ale v otvorených nádobách a pri teplote vysokej maximálne 20°C vydržia aj 6 mesiacov.

Zvyknete si pochutnávať na vínku? Ak nie vždy dopijete celú fľašu, skúste tak urobiť aspoň do 7 dní. Potom už víno vylejte.

Koláče obsahujú stužený tuk, maslo, smotanu a iné rýchlo sa kaziace potraviny, preto ich nevyhnutne skladujte v chlade, nie pri izbovej teplote. Výnimkou sú suché koláče, ktoré vydržia dlhšie.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.