Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo majú spoločné bratislavské rožky a EÚ?

Bošácka slivovica, Žitavská paprika a Tokajské víno sú v tom zainteresované tiež!

Súčasť predsedníctva v Rade EÚ tvoria aj prezentačné predmety, ktoré sú určené pre zahraničné delegácie. Slovensko sa okrem pamätnej mince a poštovej známky s vôňou borovice v zahraničí odprezentuje prostredníctvom tradičných výrobkov, akými sú jednoznačne Bratislavské rožky, Žitavská paprika, Tokajské víno a Bošácka slivovica.

Bratislavské rožky

Ako sa uvádza na stránke slovenského predsedníctva v rade EÚ: "Toto sladké pečivo je podľa doložených materiálov vychýrenou bratislavskou špecialitou už od 16. storočia a postupne sa preslávilo aj v okolitých metropolách. Sú typické bohatou orieškovou alebo makovou náplňou a intenzívnou, nezameniteľnou vôňou.“ Pravé Bratislavské rožky sa pritom vyrábajú len na Slovensku a sú zapísané ako tradičná špecialita.

Bošácka slivovica

Plody slivky z Bošáckej doliny pália jej miestni obyvatelia na destilát už stáročia. "Bošácka slivovica sa kvalitou a povestnou intenzívnou chuťou preslávila už v 18. storočí a ako dar očarila Biely dom, Hollywood aj Kremeľ,“ píše sa na stránke predsedníctva.

Žitavská paprika

Neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne je tiež paprika. EÚ práve tú Žitavskú registruje v zozname potravín s chránenou značkou pôvodu. "Tradičná Žitavská paprika sa pestuje v úrodných podmienkach Podunajskej nížiny a zachytáva úžasnú, pre Slovensko typickú rozmanitosť. Preslávila ju jej sladká, plná chuť. K výnimočnosti prispieva aj jej výrazná červeno-oranžová farba,“ uvádza sa.

Tokajské víno

Posledným gastronomickým výrobkom, ktorým sa bude Slovensko prezentovať, je Tokajské víno. Pochádza z malej slovenskej oblasti s rovnomenným názvom Tokaj. "Je typické zlatistou farbou a znamenitou sladkou chuťou, ktorá na jazyku zanechá medový nádych a ovocnú arómu. Za jeho úspechom stoja tri výnimočné odrody viniča (Furmint, Lipovina a Muškát žltý), ako aj priaznivé klimatické podmienky, kvalita pôdy, na ktorej vinič zreje, a rokmi overené výrobné postupy,“ dočítate sa na stránke slovenského predsedníctva Rady EÚ.

Zdroj: teraz.sk

Photo: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.