Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Ako udržať vášeň v dlhoročnom vzťahu

Aj vám sa to stáva? Beháte cez deň s vyplazeným jazykom do práce a z práce, staráte sa o deti, možno aj o svojich rodičov, o domácnosť, o záhradu… a potom príde večer a vy namiesto toho, aby ste sa venovali svojmu partnerovi, netúžite po ničom inom, ako si na polhodinku vyložiť nohy pri telke alebo sa rovno hodiť do postele a zaspať skôr, než sa vaša hlava dotkne vankúša.

Byť v dlhoročnom partnerskom zväzku je úžasné. Je to niečo, po čom takmer všetci túžime. Ale má to tiež svoje úskalia. Je fajn, že sa s niekým cítime tak uvoľnene, že môžeme nechať otvorené dvere na záchode. No, ale niekedy sa potom pristihneme, že si oveľa radšej dáme pleťovú masku a pozrieme si stý raz reprízu obľúbeného seriálu, ako by sme sa mali venovať jeden druhému.

Na začiatku vzťahu je to ľahké. Spoznáte sa, ste sami dvaja na celom svete, máte sám na seba a zároveň aj jeden na druhého more času. Neskôr sa k tomu ale pridružia deti, pričom pracovných povinností neubúda… A udržať vášeň a intimitu vo vzťahu zrazu nie je také jednoduché.

Hlavne deti vedia spoľahlivo utlmiť akékoľvek pokusy o intimitu. Treba k nim v noci vstávať, treba ich nosiť na rukách, treba ich dojčiť. Za tmy sa pravidelne sťahujú do vašej postele a budia sa zásadne vtedy, keď sa chcete s partnerom aspoň na chvíľu venovať jeden druhému.

Nejde pritom len o to „fyzično“. Problémom je aj spraviť si na svojho partnera úplne obyčajne čas. Večer si vymeniť zážitky, názory a trápenia. Taký večerný mentálny bluetooth. Trochu spoznať, s kým to vlastne v tej spoločnej domácnosti žijete.

Dominika tvrdí: „Určite sa dá udržiavať vášeň vo vzťahu. Ja sa snažím fyzicky udržiavať príťažlivá, hoci niekedy psychika a únava nepustia. Ako sa hovorí, nie každý deň je nedeľa.“

Vyzerá to tak, že to naozaj s tým udržiavaním vášne a intimity v dlhoročnom vzťahu, kde sú aj deti, nie je také jednoduché. Pátrala som po tom, čo sa s tým dá robiť: Máme sa vraj zmieriť s tým, že vášeň vo vzťahu má svoje prílivy a odlivy. Keď ste práve porodili, máte doma kopu malých detí alebo bojujete s chorobou, možno nebudete mať ani pomyslenie na intimitu. To je okej. Tieto obdobia však netrvajú večne a to by sme si mali uvedomiť.

Nebojte sa svojho partnera prekvapiť. Stereotyp sa občas musí niečím narušiť.


Nájdite si čas len pre vás dvoch. Za každú cenu.
Zavolajte opatrovateľku a obetujte nejaký ten peniaz. Prípadne, zapojte starých rodičov, súrodencov, kamarátov. Nech vypomôžu. Aby ste si mohli s partnerom vybehnúť na pohár vína, na večeru, na prechádzku, do kina. Hocičo, len aby ste nezabudli, že sa dokážete rozprávať aj o iných veciach, ako o praní, detských krúžkoch a nákupnom zozname.

Starajte sa o seba. Aj keď sa už vás partner zaviazal byť s vami v dobrom aj v zlom… Asi tým nemyslel, že vás bude doma stretávať v natáčkach. A on by tiež mohol popracovať na tom pivnom bruchu a aspoň niekedy privrieť tie dvere na záchode.

Nájdite si nejakú spoločnú aktivitu, koníček, záľubu, tému. Hocičo, čo vás bude spájať a čomu sa môžete venovať spolu.

A nakoniec, pod vaším prísnym oblečením noste niečo sexi. Nie každý deň, lebo to je príšerne nepohodlné, ale z času na čas. Dá vám to úplne iný pocit. A to by pokojne mohol byť aj dnešný tip na obyčajnú radosť.

A možno nabudúce, keď počas intímnej chvíľky s partnerom vytiahnete spod vankúša ožužlaného plyšového macka alebo použitú plienku, ani nebudete mať hneď po nálade.

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.