Možno ste nevedeli, ale zemiaky sú super potravinou s vysokým obsahom vitamínov, vlákniny, sacharidov aj antioxidantov. Zemiaky neobsahujú glutén, takže sú vhodné pri bezlepkovej diéte.
- sa rýchlejšie uvarili?
Zemiaky vždy varte prikryté. Nové vložte do vriacej vody, staré do studenej. - vydržali čo najdlhšie?
Skladujte ich v miestnosti, kde nie je veľa svetla, ale pološero, najlepšie v pivnici. Na svetle totiž začínajú zelenať a skôr klíčiť. - mali výraznejšiu chuť?
Do vody, v ktorej varíte zemiaky, pridajte trochu cukru, mlieka alebo citrónovej šťavy. - počas varenia nesčerneli?
Staré zemiaky môžu počas varenia získať nepekný čierny nádych. Zabránite tomu tak, že do vody na varenie pridáte trochu mlieka. - nevykypeli?
Do hrnca so zemiakmi vložte varešku, tak vám určite nevykypia. - boli chrumkavé?
Stačí jednoduchý trik, pred pečením ich potrite olejom. - sa jednoduchšie čistili?
Pred čistením nové zemiaky namočte do slanej vody, šupka pôjde dole raz-dva. Staré zemiaky stačí položiť na sitko a opláchnuť studenou vodou. - sa nerozvarili?
Pomôže, keď ich budete variť v slanej vode, môžete ich variť aj v šupke alebo bez, ostanú pekne pokope. - si uchovali živiny?
Vždy ich krájajte až po umytí. Inak sa z nich vyplavia dôležité živiny a chuťové látky.
Zdroj: cas.sk