Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Ideálny partner

Našli ste už vášho ideálneho partnera? Možno s ním už máte aj rodinu a chystáte sa spolu zostarnúť. Možno máte nejakého vyhliadnutého. Alebo ste ešte stále len vo fáze hľadania?

Alebo ste ideálneho partnera už našli a keď fáza zamilovania sa opadla, zistili ste, že vám na partnerovi alebo partnerke prekážajú veci, ktoré ste si predtým nevšimli, respektíve ich pokladali za rozkošné. Neschopnosť niečo vybaviť, furt oškreté auto, ponožky v obývačke alebo mliaskanie pri jedle.

Ako je to teda s tým ideálnym partnerom?

Žofia, ktorá je vo vzťahu osem rokov, mi odpovedala: „Neverím, že existuje princ na bielom koni. Možno na začiatku, keď sa s niekým dáš dokopy a si zamilovaná, tak tomu veríš. Ale potom zistíš, že nevie ani ísť do obchodu kúpiť ten správny toaletný papier. Ale myslím, že sa viete navzájom prispôsobiť a potom je ten partner, ktorého už máš, ideálnejší, ako niekto cudzí.“

Lenka mi zase povedala: „Nikto z nás nie je ideálny. Takže ani partner. Všetko to chce len veľa kompromisov. Ale zase, v zásadných bodoch to musí sedieť bez kompromisov. Každý z nás má však nastavené iné priority a partnera si treba vyberať podľa vlastného hodnotového rebríčka.“

Neviem, ako vy, ale ja som ako mladá mala pocit, že stačí, keď nájdem tú správnu lásku a potom sa už všetko samé od seba vyrieši. Ten správny partner by ma mal urobiť šťastnou, mal by ma neustále rozosmievať, mal by ma chápať a pomáhať mi, keď to budem potrebovať.

A keď to celé takto nefunguje, tak to skrátka nebola tá správna láska.

Ako som dospievala, tak som stále viac zisťovala, že také jednoduché to nie je. A že treba pracovať nielen na vzťahu s partnerom, ale aj sám na sebe. Dokonca, možno hlavne sám na sebe.

Takže, zase raz sa zdá, že naše šťastie je takmer výlučne v našich vlastných rukách.

A teraz jedna pozitívna správa. Vraj sa ideálne správanie vo vzťahu dá naučiť.

Treba len vraj:

Poznať rovnováhu medzi dávaním a braním. Neobetovať vzťahu všetko a zároveň toho druhého nevyužívať.

Rozprávať sa o tom, čo cítime.

A nakoniec?

Tak možno si treba zobrať ponaučenie aj z tohto.

Hana Lasicová

Zdroj: Archív R8dio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.