Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zle sa vám spí? Možno máte nekvalitné obliečky!

Podľa slov odborníčky treba často meniť aj vankúš.

Spánok výrazne ovplyvňuje koncentráciu počas dňa či pracovný výkon, rovnako však regeneruje svalstvo. Treba si preto zadovážiť kvalitný matrac aj periny.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj použité materiály. Poukázala na to odborníčka na bytový textil Zuzana Spodniaková. Na matraci by podľa nej nemal chýbať chránič, ktorý slúži ako bariéra proti roztočom. "Dá sa pravidelne prať, zabezpečuje vysokú hygienu a predlžuje životnosť matraca," tvrdí odborníčka.

Samotný matrac nie je možné často obmieňať. Spodniaková upozornila, že roztoče v ňom majú preto ideálne podmienky na množenie sa.

Pri výbere vankúša či periny treba dbať na kvalitu výplne. Vhodnejšie sú prírodné materiály ako umelé vlákna. "Comebackom na trhu je ovčia vlna, ktorá má vďaka modernému spracovaniu schopnosť samoregulácie teploty," informovala.

Ak takéto periny človek nevlastní, s prichádzajúcim letom je potrebné vymeniť zimné prikrývky za letné, ktoré menej hrejú. "Novodobým trendom sú i prikrývky z peria," uvádza odborníčka. Majú termoregulačné vlastnosti a sú nenáročné na starostlivosť a údržbu. Prikrývky aj vankúše stačí poriadne vyvetrať a vysušiť, radí.

"Vankúše treba zo zdravotného hľadiska vymieňať za nové," doplnila Spodniaková. Opotrebovaním strácajú svoj tvar a neposkytujú chrbtici dostatočnú oporu. Odborníci ich preto odporúčajú vymieňať každé tri roky.

Dôležitou súčasťou kvality spánku sú tiež obliečky. "Na letnú sezónu sú vhodné tie z bavlny. Sú jemné, mäkké a majú vysokú odolnosť pri údržbe. Ideálnou voľbou sú prikrývky, ktoré možno prať na 60 stupňov, teda pri teplote, pri ktorej sa ničia roztoče," dodala.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.