
Bratia Grimmovci vymysleli malý medový zázrak. Perníková chalúpka sa rozšírila do celého sveta.
Typický medovníček je vyrobený z múky, medu, tuku a vajíčok a ochutený škoricou, klinčekmi, badiánom, niekedy aj muškátovým orieškom a zázvorom. Tradícia na Slovensku nás učí piecť mesiac pred Vianocami, a ukladať medovníčky do krabíc s jabĺčkom a kúskom chleba, aby stihli zmäknúť. Existujú ale recepty aj na okamžite mäkké medovníčky. Najväčšiu radosť z nich majú deti, pretože môžu vykrajovať a potom na koláčiky kresliť obrázky bielkovou polevou.
Medovníčky majú pôvod v Nemecku. Prvý cech vznikol v Norimbergu, a ten doteraz nesie titul Hlavné mesto perníka. Na Slovensku sa začali vyrábať až v 14. storočí a piekli sa iba cez sviatky, pretože koreniny do nich boli veľmi drahé. Medovníkové recepty boli tajné a dedili sa z generácie na generáciu. Významné medovnikárske dielne boli na Slovensku v Trnave, Banskej Štiavnici, Levoči a Bardejove. Medovníky sa v minulosti nevykrajovali, ale vtláčali do foriem. Keďže mali ozdobný reliéf, už sa nezdobili polevou. Formy sa vyrábali z hruškového dreva.
Ako to bolo s chalúpkou.
Tradícia výroby zdobených perníkových chalúpok začala v Nemecku až začiatkom 19. storočia, píše justfunfacts.com. Podľa niektorých bádateľov boli prvé perníkové chalúpky výsledkom známej rozprávky bratov Grimmovcov. V rozprávke dve deti, opustené v lese, našli jedlý domček z medového cesta s cukrovými ozdobami. Po vydaní rozprávky začali nemeckí pekári piecť zdobené rozprávkové domčeky.
Internet je plný receptov, ako upiecť tie najlepšie si prečítaj u medovnikárky Táničky.