Želé, marcipán, kokos? Alebo by si bral tie cukrové, ako kedysi? Keby sme ich nemali, neboli by to Vianoce! Salónky k nim určite patria a majú pôvod v Maďarsku. Doteraz sa ich tam vyrába najviac. Správna salónka musí byť zabalená do bieleho papierika so strapcami a ešte do farebného celofánu. Tradícia vešania týchto cukríkov na vianočný stromček sa začala v 19. storočí. Pomenovali ju v Maďarsku szaloncukor, pretože strom zvyčajne stál v salóne, teda v akejsi obývačke.
Pôvodne boli salónky iba z cukru, až neskôr pribudli rôzne príchute, a tak si môžeme kúpiť želé, kokos, jahodu, vanilku, alebo rumovú príchuť. Existuje tradícia, ktorej rozumejú iba deti. Salónkové papieriky treba nenápadne vyprázdniť ešte pred Vianocami, najlepšie sú v noci, tajne a nenápadne pootvárané a znova akože zabalené. Vyjedať sa zo zásady začína zo zadnej strany stromu.
Minuloročné top príchute podľa thehungarianstore.com boli:
Cheesecake
Rum Kakao
Kokos
Lieskový oriešok/Karamel
Čokoláda/Čerešňa
Čokoláda/Smotana
Škorica/Slivka
Vlašský orech
Salónky patria na náš stromček a spieva sa o nich aj v jednej z pesničiek, ktoré ti hráme na Melody.