Je to aj pekný tip na doma vyrobený darček.
Recept je jednoduchý.
Stačí skombinovať sezónne ovocie (ak máš prebytok hrušiek, jabĺk, sliviek), môžeš pridať aj mrazené ovocie, maliny, čučoriedky… Hodia sa aj citróny, pomaranče, kivi. Čokoľvek máš rád.
Posledná vec je korenie. Môže to byť škorica, vanilka, klinčeky. Môžeš použiť aj trochu rumu.
No a teraz všetko pomiešaj, daj na hlboký plech (musí byť hlboký, lebo ovocie pustí šťavu), a daj upiecť. Peč pol hodinu na 200 C, občas premiešaj.
Zo všetkého sa urobí šťavnatá hmota s kúskami ovocia a šťavou. Všetko horúce naplň do pekných pohárikov a otoč hore dnom. Cukor čaj konzervuje, nemusí byť v chladničke, kým ho neotvoríš.
Ešte pekná etiketa, ozdobiť, a darček je hotový.
Čaj potom pripravíš tak, že 1 lyžicu ovocia a šťavy zaleješ vriacou vodou.