
Často sú to malé veci, ktoré musíme zmeniť, aby sme ušetrili. Vyskúšaj aj toto.
Podľa výrobcov cestovín a chip.de sa oplatí variť cestoviny pasívnym spôsobom. Ušetríš tak vodu aj energiu.
O čo teda ide?
Bežne varíme cestoviny podľa návodu na obale. Voda vrie celý čas. To je klasika.
Pri pasívnom varení vypneš po dvoch minútach ohrev, zakryješ cestoviny pokrievkou a necháš ich v hrnci minimálne rovnaký čas, ako keby voda vrela. To znamená, že ak je na obale uvedené 10 minút, necháš ich zovrieť, povaríš 2 minúty, zakryješ a ešte aspoň 8 minút počkáš.
Vo vode môžu byť ďalších 5-10 minút, kým ich nebudeš podávať. Pri tomto spôsobe varenia ušetríš energiu, a cestoviny nebudú kašovité ani rozvarené.
Je tu ale ešte jedna možnosť, ako ušetriť pri varení cestovín. Pripravovať ich naraz v jednom hrnci s omáčkou. V takýchto receptoch je dobrá slávna Martha Stewart. Nech sa páči, jej návod na špagety z jedného hrnca.
Sú to maličkosti, ktoré sa každý deň učíme, ale naša peňaženka aj planéta ich neskôr ocenia.