Netradičné ovocie sa na Slovensku pestuje v Bratislave , Senci, a okolí.
Hurmikaki je asi najbežnejší názov ovocia, ktoré na Slovensku rastie vo svojej mrazuvzdornej podobe a dozrieva práve v októbri.
Môžeš ho kúpiť aj v obchodoch, tam sa väčšinou predávajú ešte nezrelé plody. Ak si ich prinesieš domov, nechaj ich ešte pár dní dozrievať, a ošúp ich až vtedy, keď bude šupka vyzerať ako sklovitá.
Ich pestovatelia ale vedia, že hurmikaki sa môže dlho a ľahko skladovať, a keď je v dobrej pivnici, vydrží až do Veľkej noci.
V obchodoch zoženieš niekoľko druhov, nech ťa teda neprekvapí, že vždy sa ti podarí kúpiť plod iného tvaru, farby, veľkosti.
Nezľakni sa ani vtedy, ak má dužinu do hneda. Nie je pokazené, ide zasa len o inú odrodu.
Môžeš ho jesť aj so šupkou, stačí ho umyť ako bežné jablko. Nejedz nezrelé plody, môže ti z nich byť ťažko, ako bežne z nezrelého ovocia.
Ako ho jesť? Výborne sa hodí do smoothie, do šalátu s kuracím mäskom, ale najlepšie je len tak, ako chutná desiata.