Keby sme mali vybrať potraviny, ktoré za posledných 10 rokov doslova vybuchli na trhu a sú skoro všade, bolo by medzi nimi určite aj rastlinné mlieko.
22.august je Svetovým dňom rastlinného mlieka
Ak si ho doteraz nezaradil do svojho jedálnička, môžeš to vyskúšať práve dnes. Keď sa pozrieš na krabicu, nájdeš na nej priveľa ingrediencií, fosforečnan, karobovú gumu, emulgátory. Nie sú škodlivé, ale ide to aj bez nich. Na výrobu domáceho rastlinného mlieka ale potrebuješ iba dve ingrediencie a zopár pomôcok.
Ako vyrobiť domáce mandľové mlieko
Budeš potrebovať misku mandlí, rovnaké množstvo vriacej vody. Mandle zalej, nechaj odstáť 30 minút. Celé to daj do mixéra. Pridaj ďalšie 3 šálky studenej vody, vymixuj do penista. Zmes preceď cez jemnú gázu (použi sitko) do misy. Prelej do fľašky, zavri, hotovo! V chladničke vydrží až 5 dní. Mlieko môžeš vyrobiť z akýchkoľvek orechov, ale vždy použi surové a nesolené. Vhodné sú aj kešu, pistácie, lieskovce… Recept si môžeš pozrieť aj na huffpost.com.
Výhody rastlinného mlieka
Je bez laktózy, teda vhodné aj pre ľudí s intoleranciou.
Je plné minerálov a vitamínov.
Je vegánske.
Je rastlinné, takže kvôli nemu netrpia zvieratá vo veľkochovoch.
Ako oslavovať?
Vyrob si svoje doma, alebo si kúp viac druhov naraz a ochutnaj, ktoré ti najviac chutí. V ponuke je nielen klasické mandľové, sójové, kokosové, ale aj ryžové, ovsené, cícerové, orechové, kešu, sezamové, slnečnicové…