Teplo a slnko zariadilo, že bazalky je tento rok viac ako dosť. Takto ju využijete najlepšie.
Bazalka sa dá využiť aj inak, ako do pesta alebo paradajkovej omáčky či na pizzu, poďte s nami skúsiť tieto tipy.
Limonáda
Pili ste niekde vonku drahú domácu limonádu a nechali za jeden džbán 3 či 5 eur? Doma si ju urobíte takmer zadarmo. Do pekného džbánu natrhajte bazalku, pridajte ľad, pár jahôd alebo plátkov uhorky, limetku, trochu medu… Pitný režim vybavený.
Dressing
Už ste skúšali čerstvý šalát s ľahkou zálievkou z citrónu a medu? Pridajte do nej nabudúce voňavú nasekanú bazalku, je to mňam.
Maslo
Bylinkové maslo tiež nemusíte kupovať. Bazalkové je najlepšie, keď okrem posekanej bylinky pridáte ešte cesnak a soľ. Na chlebík alebo grilovačku ako stvorené.
Chlieb a slané cesto
Bazalku môžete zamiešať do cesta na chlieb alebo pečivo, stačí ju nasekať, pomiešať s olejom a čarovať ďalej tak, ako ste zvyknutí.
Koláče a sladkosti
Bazalka na sladko je prekvapenie, ale naozaj sa hodí do koláčov. Napríklad do tých, ktoré obsahujú jahody. A skúste aj bazalkovo-citrónovú zmrzlinu, je skvelá.
Ešte jedna rada na záver
Ak chcete mať vôňu leta doma aj v zime, zamrazte si lístky. Je to najlepší spôsob, ako úrodu bazalky uchovať v čo najvyššej kvalite.