Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Existuje figa borová?

Je u nás stále teplejšie. Ovocie, ktoré sme kedysi mali len sušené na Vianoce, si teraz môžeme natrhať rovno zo stromu a zjesť. Figovníky sa na Slovensku pestujú už pár rokov a sú to už riadne stromy, z ktorých je veľká úroda. Tak sa gazdinky naučili robiť figový džem, piecť figové koláče, no vedel si, že figy sa dajú aj grilovať?

Sadeničky majú v záhradkárskych obchodoch a figy si môže vypestovať každý, dokonca sa to dá aj na balkóne. Kým vám narastú, môže vám pár darovať suseda alebo kolegyňa a vy si skúste urobiť napríklad figový šalát.

Figový nevšedný šalát

Potrebujeme figy, rukolu, slaný syr typu feta, orechy alebo oriešky na posypanie. Na marinádu: citrón, med, olivový olej, soľ.
Suroviny stačí pomiešať, ale ak ste labužník, skúste figy predtým, ako ich dáte do šalátu upiecť. Použite ale papier na pečenie, lebo pripečenú sladkú figovú šťavu z plechu len tak ľahko nedostanete.

Ošúpať, alebo nie?

Odpoveď je nie. Figy stačí umyť. Šupka totiž obsahuje prospešnú vlákninu a podporuje čistenie čriev. Ovocie je všeobecne veľmi zdravé a plody figovníka obsahujú veľa vitamínov vrátane vitamínov skupiny B.

Figa borová, alebo radšej drevená?

Vo svete existuje približne 800 druhov figovníkov, figu borovú ale podľa zn.sk neochutnáš, neexistuje ani strom s menom figa drevená. Radšej si teda daj tie plné vitamínov, energie a chuti.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.