Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Podvádzame sa, lebo to máme vrodené?

Zo všetkých cicavcov na zemi len 3% žijú v páre.

Ruku na srdce, dokázali by ste odpustiť neveru? Uznávaná belgická terapeutka Esther Perel(ová) si dala za úlohu zistiť, prečo aj šťastní ľudia vo vzťahu podvádzajú. Vychádzala pritom zo všeobecného názoru, podľa ktorého sú muži neverní z nudy a ženy z osamelosti. Ona sama tvrdí, že nevera je šanca na nový začiatok.

Internetový portál zaoberajúci sa vzťahmi (yourtango.com) naopak tvrdí, že nevera je vrodená. Pokušenie podvádzať však nezrkadlí „modernú dobu“. Túžba podvádzať je rovnako stará, ako ľudstvo samotné.

Antropologička Helen Fischer(ová) vo svojej knihe objasnila, že aj napriek pocitu viny si radi doprajeme mimomanželské aféry a v jednej chvíli sme ochotní pre krátke (dočasné) sexuálne potešenie riskovať aj rodinu. Sklony k podvádzaniu však máme podľa slov antropologičky v génoch. Fisherovej teória hovorí o dvojakom spôsobe reprodukcie, ktorý si naši predkovia vyvinuli pred viac ako 4-mi miliónmi rokov. Sériová reprodukcia a utajované cudzoložstvo. Výskum pritom ukazuje, že podvádzanie kedysi slúžilo ako „múdra“ stratégia s cieľom zabezpečiť potomkov.

Monogamia jednoducho nie je prirodzená. Svedčí o tom fakt, že len 3 percentá všetkých cicavcov žijú v páre a spolu aj vychovávajú potomkov. Avšak, nielen ľudia majú problém s monogamiou. Aj zvieratá si z času na čas doprajú tzv. bokovku. Antropologička Fisherová pripomína, že výraz monogamia znamená jeden manžel, pričom naráža na výchovu detí. V prípade sexuálnej aktivity to neznamená vernosť.

Prečo teda monogamia "existuje"? Dôvodom mala byť kontrola žien, ochrana majetku a zabezpečenie pokrvnej príbuznosti. Sexuálna vernosť v prírode podľa antropologičky neexistuje a nejde ani o primárny inštinkt.

Jestvuje vôbec nádej na verného partnera, keď je „podvádzanie“ vrodené? Áno. Na rozdiel od zvierat má totiž človek slobodnú vôľu. Je na ňom, čo si vyberie – DNA alebo morálku! 😉

Zdroj: webmagazin.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.