Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

1. apríla vyjde album Krásná Neznáma. Bude spomienkou na Ivetu Bartošovú!

Obsahovať bude nevydané skladby a dávno zabudnuté projekty.

Speváčka Iveta Bartošová mala prezývku „Princezná českej popovej scény„. Ako je známe, jej rozprávkový príbeh sa však zmenil na nočnú moru s tragickým koncom. K nedožitým päťdesiatinám populárnej speváčky vychádza 1. apríla album Krásná Neznámá.

Ide vlastne o jedinečný súbor nikdy nevydaných pesničiek, ako aj o naozajstné rarity z archívov. Album obsahuje skladby, ktoré vznikali v rozmedzí 30-tich rokov. Mnohé z nich sú duety – či už s Petrom Sepéšim alebo Michalom Penkom. Nikdy nezverejnené fotografie Ivety Bartošovej pre obal albumu poskytol Miloš Schmiedberger.

Na novom albume Krásná Neznámá čaká poslucháčov množstvo prekvapení. Napríklad v roku 1983 nahrala Iveta v ostravskom rozhlasovom štúdiu svoju vôbec prvú skladbu „Napsal jsi pro mě písničku“. Tá ju doslova katapultovala na súťaž Mladá pieseň Jihlava, kde Ivetu objavil skladateľ Pavel Vaculík. Od tohto momentu začala hviezda Ivety Bartošovej rásť.

Michal David napísal v roku 1988 jeden zo svojich najväčších hitov „Jak snadné uvěřit je lhářům“. Tú istú melódiu, ale s iným textom, nechal naspievať Ivetu Bartošovú pod názvom „Ta chvíle patří nám„. Osud však zrejme chcel, aby Michalova pieseň mala úspech, zatiaľ čo Ivetina verzia upadla do zabudnutia. Znovuobjavená bola pre tento album.

V roku 1989 bola Ivete pridelená významná úloha v dramaturgii Československej spartakiády 1990. Politický vývoj ale zamiešal karty natoľko, že duet s vtedajšou superhviezdou Michalom Penkom bol vopred predurčený na zánik. Pri príprave albumu Krásná Neznáma sa nahrávku „Namaluj svůj velký sen“ podarilo nájsť v autorských archívoch.

Muzikál Johanka z Arku Ondřeja Soukupa a Gabriely Osvaldovej si takmer každý automaticky spája s menom Lucie Bílej. Lucie Bílá však túto úlohu nakrátko opustila. Príležitosti sa vtedy chopila práve Iveta a dala Johanke na pódiu novú podobu. Na albume Krásná neznámá vychádza jediná uchovaná nahrávka „Nebe to ví“. Spolu by mal obsahovať 20 pesničiek.

Zdroj: teraz.sk

Photo: hudba.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.