Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čechov nebaví na Vianoce piecť!

Vyplýva to z prieskumu, ktorý bol uskutočnený na vzorke 500 Slovákov a 500 Čechov starších ako 15 rokov.

Slováci vnímajú pečenie vianočných koláčov ako príjemnú tradíciu

Až 2/3-tiny Sloveniek a Slovákov si koláče na vianočný stôl pečú sami, pretože ich pečenie baví a považujú to za rituál, ktorý chcú dodržiavať. Len 21% opýtaných si cukrovinky na Vianoce kupuje v obchode. Sú však aj také slovenské domácnosti, kde by sme v období sviatkov žiadne koláče nenašli, tých je viac ako 2%.

Čechov pečenie vôbec nebaví

Slováci, ktorí koláče na Vianoce nezvyknú piecť, si ich zväčša kupujú v potravinách. Na rozdiel od nich, Česi, ktorí nepečú, si vianočné pečivo zadovážia od príbuzných alebo od priateľov. Dôvody, prečo nepečú Slováci, sú nedostatok času a financií. Čo sa Čechov týka, tí namiesto nedostatku financií udávajú fakt, že sa im piecť jednoducho nechce.

Zvyk je železná košeľa

V tomto prípade platí, že pečenie je zvyk. Ako ďalej uvádza prieskum, Vianoce na Slovensku vnímame ako rodinný sviatok. Príprava domácich jedál oslavuje veľký návrat najmä medzi mladou generáciou vo veku 15 až 24 rokov. Kvôli deťom zase pečú najčastejšie Slováci vo veku 35 až 44 rokov.

Viac ako polovica Slovákov hľadá vianočné recepty na internete

Najviac využívaným zdrojom na vianočné pečivo sú už rokmi overené rodinné recepty, ktoré sa zväčša dedia z generácie na generáciu. Čím starší ľudia pečú, tým menej ich inšpiráciu hľadá na internete.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.