Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aká bude zima v Európe? Vraj krutá a tuhá!

Ak ste sa práve zasmiali, že u nás po snehu ani chýru ani slychu a vonku permanentne okolo 5 stupňov nad nulou, tak to ideme upresniť, kde všade sa oplatí kúpiť baranicu.

Určite vo Veľkej Británii. Na tú sa podľa viacerých expertov valí najtuhšia zima za posledných 200 rokov. Obyvatelia by sa vraj mali pripraviť na arktický mráz, kopy snehu a ľadový severák. Podľa predpovede by mala byť minimálne taká silná, ako zima na prelome rokov 1962 a 1963, ktorej sa hovorí Big Freeze. Vtedy zamrzlo more v grófstve Kent aj rieka Temža, po ktorej sa dalo jazdiť autom. Meteorológ James Madden tvrdí, že arktická zima dorazí tesne po Novom roku a potrvá zhruba mesiac. Niektoré oblasti pokryje snehová pokrývka vysoká takmer dva metre a teploty sa budú pohybovať cez deň okolo nuly, v noci okolo -15-tich stupňov. Ak si hovoríte, že to oproti tomu, čo sme neraz zažili na Slovensku, nič nie je, máte pravdu. Ale v Británii nie sú ľudia na mínusové teploty zvyknutí, takže ich vie aj takýto mráz potrápiť.
Zvyšok Európy

Čo sa týka zvyšku Európy, od minuloročnej miernej zimy sa bude tohtoročná výrazne líšiť. Tvrdí to meteorológ Eric Leister, ktorý robí predpovede pre Accuweather.com. Vysoká oblasť tlaku nad Škandináviou spôsobí, že v tejto oblasti bude počasie miernejšie, južnú Európu však zasiahnu počas zimy – najmä v druhej polovici – viaceré búrkové systémy. V tejto oblasti preto hrozia povodne.

Invázia studeného vzduchu sa postará o teploty nižšie ako je priemer a to v Poľsku, Ukrajine, Rusku aj niektorých pobaltských štátoch. Veľa snehu očakávajú vo východnom Poľsku, západnom Rusku a Ukrajine a krutá zima vraj zasiahne aj Nemecko.

Ak si chcete zalyžovať, vyberte sa do rakúskych a švajčiarskych Álp. Túto zimu vraj budú podmienky priam vynikajúce.

Zdroj: topky.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.