Zo základných surovín vytvoríte najlepší jablkový koláč, aký ste kedy jedli!
Doprajte si gastronomický zážitok v podobe jednoduchého jablkového koláča. Príprava nepotrvá dlho, no výsledok bude stáť určite zato!
Cesto:
- polohrubú múku (2 a pol hrnčeka)
- soľ (1 čajová lyžička)
- maslo (2 a pol balenia)
- vodu (8 lyžíc)
- vajíčko na potretie
Plnka.
- jablká (približne 5 alebo 6)
- cukor (3 hrnčeky)
- múku (2 lyžice)
- soľ (približne 1 lyžicu)
- mletú škoricu (1 lyžicu)
- muškátový oriešok (3/4 lyžice)
- citrón (1 polovicu väčšieho citróna)
Príprava:
Do misky si nasypete múku, pridáte soľ a zamiešate. Pridáte na kocky nakrájané maslo, priamo z chladničky a vidličkou ho rozpučíte. Do rozdrobenej zmesi prilejete vodu a zamiešate. Zmes v miske vyformujete rukami do jednej celistvej kopy, ktorú následne vyformujete do kruhu, tzv. bochníka. Cesto sa vám nemôže rozdeľovať, musí mať jednotnú formu. Zabalíte ho do igelitového vrecúška a vložíte do chladničky na jednu hodinu.
Zatiaľ čo je cesto v chladničke, môžete sa vrhnúť do prípravy plnky. Očistíte a na pásiky (alebo kocky) nakrájate jablká, pridáte cukor, múku, štipku soli, mletú škoricu a muškátový oriešok. Všetko spolu zamiešate, polejete šťavou z citróna a znovu zamiešate.
Po hodine vyberte cesto z chladničky a rozkrojte ho na polovice. Prvú polovicu vyvaľkajte tak, aby bola 2 až 3 milimetre hrubá a vložte ho do kruhovej formy z vyššími okrajmi. Cesto natiahnite tak, aby bolo vo výške formy. Pridajte plnku a prikryte ju druhou polovicou rovnako vyvaľkaného cesta. Najlepšie je, ak sa vám spodná a vrchná časť cesta spoja, aby vám nevytiekla plnka.
Vrchnú vrstvu potrite vajíčkom, môžete posypať cukrom a v strede následne urobte štyri čiaročky v tvare hviezdy. Keď tak spravíte, vložte nádobu s koláčom do rúry a pečte približne 50 až 60 minút pri 200 °C.
Počas toho, ako sa bude koláč piecť, škorica s jablkami vám rozvonia celý byt a vy naň dostanete neodolateľnú chuť. Keď bude upečený stačí ho už len nakrájať a pustiť sa doň.
Tip pre lepší gastronomický zážitok: pridajte pri servírovanú jeden kopček klasickej bielej vanilkovej zmrzliny. Dobrú chuť!