Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Budú sa oblizovať až za ušami! Upečte svojim blízkym rýchly a chutný jablkový koláč

Zo základných surovín vytvoríte najlepší jablkový koláč, aký ste kedy jedli!

Doprajte si gastronomický zážitok v podobe jednoduchého jablkového koláča. Príprava nepotrvá dlho, no výsledok bude stáť určite zato!

Cesto:

  • polohrubú múku (2 a pol hrnčeka)
  • soľ (1 čajová lyžička)
  • maslo (2 a pol balenia)
  • vodu (8 lyžíc)
  • vajíčko na potretie

Plnka.

  • jablká (približne 5 alebo 6)
  • cukor (3 hrnčeky)
  • múku (2 lyžice)
  • soľ (približne 1 lyžicu)
  • mletú škoricu (1 lyžicu)
  • muškátový oriešok (3/4 lyžice)
  • citrón (1 polovicu väčšieho citróna)
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Príprava:

Do misky si nasypete múku, pridáte soľ a zamiešate. Pridáte na kocky nakrájané maslo, priamo z chladničky a vidličkou ho rozpučíte. Do rozdrobenej zmesi prilejete vodu a zamiešate. Zmes v miske vyformujete rukami do jednej celistvej kopy, ktorú následne vyformujete do kruhu, tzv. bochníka. Cesto sa vám nemôže rozdeľovať, musí mať jednotnú formu. Zabalíte ho do igelitového vrecúška a vložíte do chladničky na jednu hodinu.

Zatiaľ čo je cesto v chladničke, môžete sa vrhnúť do prípravy plnky. Očistíte a na pásiky (alebo kocky) nakrájate jablká, pridáte cukor, múku, štipku soli, mletú škoricu a muškátový oriešok. Všetko spolu zamiešate, polejete šťavou z citróna a znovu zamiešate.

Po hodine vyberte cesto z chladničky a rozkrojte ho na polovice. Prvú polovicu vyvaľkajte tak, aby bola 2 až 3 milimetre hrubá a vložte ho do kruhovej formy z vyššími okrajmi. Cesto natiahnite tak, aby bolo vo výške formy. Pridajte plnku a prikryte ju druhou polovicou rovnako vyvaľkaného cesta. Najlepšie je, ak sa vám spodná a vrchná časť cesta spoja, aby vám nevytiekla plnka.

Vrchnú vrstvu potrite vajíčkom, môžete posypať cukrom a v strede následne urobte štyri čiaročky v tvare hviezdy. Keď tak spravíte, vložte nádobu s koláčom do rúry a pečte približne 50 až 60 minút pri 200 °C.

Počas toho, ako sa bude koláč piecť, škorica s jablkami vám rozvonia celý byt a vy naň dostanete neodolateľnú chuť. Keď bude upečený stačí ho už len nakrájať a pustiť sa doň.

Tip pre lepší gastronomický zážitok: pridajte pri servírovanú jeden kopček klasickej bielej vanilkovej zmrzliny. Dobrú chuť!

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.