Od júna 2016 by už slovenské džemy mali obsahovať menej cukru.
Spotrebitelia budú v obchodoch nakupovať slovenské džemy a extradžemy s nižším obsahom cukru. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
"Slovenskí výrobcovia džemov by mali od 1. júna 2016 vyrábať džemy a extradžemy s nižším obsahom cukru. Súčasná legislatíva hovorí, že tieto naše výrobky predávané v obchodnej sieti musia obsahovať minimálne 60 gramov cukru na 100 g výrobku. Po novom by nemali byť také sladké. Podiel cukru sa má znížiť na 52 gramov," upresnila.
Zmenu pritom navrhli priamo konzervári z Rimavskej Soboty združení v Slovenskom konzervárenskom zväze, ako reakciu na požiadavku od samotných spotrebiteľov. Tí si v časoch, keď v spoločnosti prevláda trend tzv. zdravej výživy, chcú kupovať výrobky s nižším obsahom cukru a s vyšším podielom ovocia. Z pohľadu krajín EÚ to však nie je výnimočná situácia. Menej sladké džemy sa v krajinách EÚ vyrábajú bežne.
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com