Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V nedeľu by sa pracovať nemalo!

Pracovné nedele majú za následok rozpad slovenských rodín.

80-tisíc Slovákov chce mať voľnú nedeľu!

Občianske združenie Aliancia za nedeľu (AZN) organizuje petíciu za prijatie zákona na ochranu nedele. Podľa jej predsedu, Antona Čulena, sa pod ňu podpísalo už takmer 80-tisíc slovenských občanov.

6. marca sme si už štvrtýkrát pripomenuli Európsky deň za voľnú nedeľu

"Medzinárodný deň voľnej nedele sa odvodil z dátumu, keď cisár Konštantín Veľký v roku 321 vyhlásil nedeľu za voľný deň, odvtedy je to 1695 rokov. No voľná nedeľa sa stala výsadou len pre vyvolených. Upozorňujeme na hrubé porušovania tohto základného ľudského práva na jeden deň odpočinku po celotýždennej práci, ku ktorému dochádza u veľkého množstva občanov Slovenskej republiky," vysvetlil Anton Čulen.

Pracovný týždeň Slovákov je druhý najdlhší v EÚ

Podľa údajov Eurostatu za rok 2012 patria Slováci k najchudobnejším v Európskej únii (EÚ), napriek tomu, že ich pracovný týždeň je spomedzi členských štátov druhý najdlhší a v práci trávia priemerne 40,9 hodiny. Podľa Eurostatu stojí hodina práce vo Švédsku až 39 eur, v eurozóne sa za hodinu práce platí v priemere 28 eur a v rámci celej EÚ 23,4 eura. V Grécku vychádza hodinová mzda na 14,9 eura, na Slovensku je to 8,3 eura, čo nie je spravodlivá mzda, ale existenčná.

"Občania Slovenska najviac pracujú aj počas nedele a v noci. Táto nežiaduca práca má za následok rozpad rodín. Lebo mnohí rodičia nemajú ani jeden deň v týždni čas na seba a na svoje deti byť spolu…" uviedol Čulen.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.