Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ruština je opäť v kurze!

Ruština bola v Československu na školách povinná do roku 1990.

Na české základné školy sa vo veľkom vracia ruština! Počet žiakov, ktorí sa ju učia, sa za ostatné štyri roky viac ako zdvojnásobil.

Na trhu totiž rastie dopyt po rusky hovoriacich zamestnancoch a väčší záujem je spôsobený aj zavedením ďalšieho povinného jazyka na druhom stupni základných škôl, uviedol na svojej webovej stránke Český rozhlas.

Záujemcov o ruštinu medzi deťmi v celej Českej republike pribúda od školského roku 2013/2014, keď základné školy museli zaviesť druhý povinný jazyk. "Dalo sa to predpokladať. Z obchodných dôvodov a kvôli tomu, že ruština je aj blízky jazyk," vysvetlila pre ČRo Hana Gerlachová, ktorá predmet ruský jazyk učí na základnej škole v pražskej Libni. "Ťažšia je azbuka, naučiť sa písať a čítať," priznala.

Postupne sa podľa jej slov rozrastá aj ponuka učebníc. "Keď sme začínali, tak bolo na výber len z dvoch, ktoré som pre základné školy považovala za vhodné. Teraz začínajú pribúdať." Učitelia ruštiny zatiaľ na školách nechýbajú. "Mimoriadna sondáž ministerstva školstva z vlaňajška okrem iného zisťovala, ktoré aprobácie vnímajú školy ako nedostatkové: učitelia ruského jazyka medzi nimi neboli," potvrdila pre Český rozhlas Klára Bílá z ministerstva.

Ruština bola v Československu na školách povinná do roku 1990. Žiaci v Česku majú teraz, čo sa druhého jazyka týka, okrem nej často na výber z angličtiny, nemčiny alebo francúzštiny.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.