Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ktorý jazyk dostal prívlastok najpozitívnejší na svete?

Kým sa vedci dopátrali k výsledkom, preskúmali napríklad 100-miliárd slov na Twitteri.

Ktorý zo svetových jazykov je najviac pozitívny? Odpoveď na túto otázku hľadali matematici z Univerzity vo Vermonte. V rámci svojho prieskumu analyzovali 10 najpoužívanejších jazykov na svete. Podľa ich výsledkov je najpozitívnejšia španielčina. Na opačnom konci hodnotenia skončila čínština.

Mieru pozitívnosti jazyka zisťovali vedci vytrvalým skúmaním slovníkov, kníh, novín, časopisov, filmov, sociálnych médií, ale aj televíznych programov či textov skladieb. Podľa slov zúčastneného matematika Chrisa Danforta, len zo sociálnej siete Twitter zozbierali neuveriteľných 100 miliárd slov!

Výsledky priniesli poznanie, že ľudia majú tendenciu používať viac pozitívnych ako negatívnych slov. Matematici zároveň identifikovali 10-tisíc najpoužívanejších slov v tom ktorom jazyku a požiadali 50, týmto jazykom hovoriacich jednotlivcov, aby ohodnotili slová na stupnici od 1 po 10, pričom jednotka znamenala „najmenej pozitívny“ a desiatka „najviac pozitívny“.

Jednoznačne najviac pozitívnych slov sa používa na španielskych internetových stránkach, teda v španielčine. Najmenej pozitívnych slov sa vyskytuje v čínskych knihách. Výskum je publikovaný v prestížnom časopise Proceedings of the National Academy of Scienes.

Zdroj: dobrenoviny.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.