Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Deti, rodičia a spánok

Keď deti prídu na to, že spať sa dá aj dobrovoľne, väčšinou sú už dospelé.

Nedávno mi začalo často búšiť srdce. Vyľakaná som utekala k doktorovi. Keď ma vyšetril, oznámil mi: "Milá pani, obávam sa, že máte to, čomu sa hovorí deti."

Áno, rodičia malých detí bývajú vyčerpaní a zmorení. Väčšinou nedostatkom spánku. Nenadarmo sa mladí rodičia často dobrosrdečne strašia vetou: "A už sa nikdy nevyspíte." Práve čerstvé matky bývajú empirickým dôkazom, že pre ľudské bytosti spánok nemusí predstavovať nevyhnutnú súčasť života.

Keď deti prídu na to, že spať sa dá aj dobrovoľne, väčšinou sú už dospelé. Dovtedy majú pocit, že by im v noci mohlo niečo zásadné uniknúť. V rodinách s malými deťmi sa preto po večeroch o ôsmej zhasínajú všetky svetlá, chodí sa po špičkách a komunikuje sa výhradne slovami pssst a pššššt!

Môžem vám prezradiť, že u nás sa dokonca bojíme večer spláchnuť, aby sme náhodou nezobudili niektoré dieťa. Len nedávno som odlepila z vchodových dverí lístok, na ktorom bolo napísané: "Pst! Moje bábo spí. Ak ho zobudíte, budem plakať." Vydesený poštár sa potom neodvážil zazvoniť. Čo bol aj cieľ toho varovania.

Vyčerpaní rodičia sú potom schopní zaspať všade a za akýchkoľvek podmienok. Klasika je v práci alebo hneď, ako si niekam sadnú. Zaspáva sa pri masáži, akupunktúre alebo dlhšom vyšetrení u lekára. Poznám jednu mamičku, ktorá zaspala u kaderníka. A jednu, ktorá tvrdí, že zaspala pri depilácii nôh.

Pozoruhodné je, že niektorí muži dokážu tvrdo spať aj pri to najväčšom bábätkovskom kravále, a ráno sa zobudia prekvapení, prečo sú všetci ostatní v takej zlej nálade. Jedna moja kamarátka bola takto raz hore celú noc so svojím synom. O šiestej ráno išla poprosiť svojho manžela, či by ju nevymenil, aby si mohla pospať aspoň hodinu do práce. Manžel vstal z postele s otráveným výrazom v tvári a zahlásil: "To je život."

Nevadí. Aj na tom všetkom sa dá nájsť niečo pekné. Napríklad, skoré vstávanie, ktoré praktizujú niektoré deti, má aj svoje pozitíva. Uvidíte aj v lete každý deň východ slnka. A aké dlhé vám zrazu budú pripadať dni, keď zakaždým vstanete o štvrtej. O siedmej už budete mať umyté všetky dlážky v dome, budete naraňajkovaní, osprchovaní a zahráte sa v pieskovisku. Blbé bude, keď si s hrôzou uvedomíte, že do obeda musíte počkať ešte aspoň štyri hodiny.

Niektoré situácie sú tiež vecou perspektívy. Poznám jednu rodinu, kde dlho nemohli mať deti a keď sa konečne po rokoch pošťastilo, mamička mi referovala: "Je to úžasné, malý nám nerobí žiadne problémy. Uložíme ho o deviatej, prespí do šiestej a za celú noc sa zobudí maximálne tri-štyrikrát."

Tak vidíte, niektorí, keby mali v noci vstávať k dieťaťu každé dve hodiny, ako daná mamička, by sa ráno zobudili s pocitom, že majú zničený život. A niektorí sú zase príjemne prekvapení, že to nebolo aj horšie.

Preto dnešný tip na obyčajnú radosť? Skúste si z času na čas, aj keď k tomu nie ste prinútení, pozrieť východ slnka. Je to krásne, je to upokojujúce a je to úplne zadarmo.

A ešte jedna správa: Vraj až 100% vyčerpaných, o spánok obratých rodičov, nakoniec prežije. Celkom pozitívna bilancia, nemyslíte?

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.