Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prečo ste hladní, keď pijete alkohol?

Je pravda, že pitie alkoholu zvyšuje chuť na jedlo?

Máte po vypití alkoholu neprekonateľnú chuť zahryznúť sa do dobrého jedla? Stačí pohár či dva vína a už mysľou blúdite po fastfoode? Končí sa vaša prehýrená noc prejedaním sa? Vieme, prečo je to tak.

Výskum, ktorý zverejnila stránka time.com, poukazuje na to, že sprievodným javom pitia alkoholu je hlad a chuť na jedlo. Vyplýva to z výsledkov testovania vzorky 60-tich žien. Zatiaľ čo jedna skupina dostala miešaný nápoj s vodkou a diétnou limonádou, druhá sa napila nápoja s príchuťou vodky. Úlohou všetkých bolo vyplniť úlohu, ktorá obsahovala slová červená, modrá a žltá, avšak napísané rôznymi (neprísluchajúcimi) farbami. Ženy mali pritom správne uviesť, akú farbu videli na papieri. Počas testovania dostali čokoládové keksy a boli upozornené, že z nich môžu zjesť neobmedzené množstvo.

Podľa slov odborníkov za to mohla ich narušená inhibičná kontrola. U niektorých testovaných žien však alkohol stravovacie návyky výrazne neovplyvnil. Prieskum teda upozornil na to, že alkohol nespôsobuje zvýšenú chuť do jedla, ale ovplyvňuje (znižuje) schopnosť sebakontroly. Inak povedané, alkoholom potužený človek vie ťažšie odolať vôni aj chuti jedla.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.