Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Používate smartfón? Hrozí vám nádor na mozgu!

Poviete si, žiadna novinka, vedci sa to pokúšajú dokázať už dlho a závery nie sú vôbec jednoznačné, ale, bohužiaľ, podporuje ich aj ďalší výskum, tentoraz Švédov.

Tím vedcov z mesta Örebro zistil, že pri päť až desaťročnom používaní smartfónu vzrástlo riziko vytvorenia nádoru až štvornásobne. Výskumníci kontaktovali všetkých, u ktorých bol nádor diagnostikovaný v rokoch 1997 až 2003 a v rokoch 2007 až 2009. Do štúdie sa zapojilo okolo 1500 ľudí, ktorým bol diagnostikovaný nádor a zhruba 2000 zdravých ľudí. Všetci vyplnili dotazník, pomocou ktorého sa vedci snažili nájsť spojitosť s 25-ročnou históriou mobilu vo Švédsku.
V dotazníku sa pritom pýtali na rôzne veci
– od toho, ako dlho používajú mobil, až po ucho, ktoré používali pri telefonovaní najčastejšie. Nechýbali ani otázky ohľadom toho, či sú fajčiarmi a či mal niekto v rodine rakovinu. Výskum pritom rozlišoval medzi rôznymi generáciami sietí.
Po spracovaní dotazníkov prišli k záveru, že používanie akéhokoľvek telefónu zvyšuje riziko tvorby nádoru na mozgu
. Pri 15 až 20-ročnom používaní je toto riziko dokonca trojnásobne vyššie ako u ľudí, ktorí telefón vôbec nepoužívajú. Najhoršie sú na tom smartfóny. Pri nich sa po 5 až 10-ročnom používaní zvyšuje riziko vzniku nádoru dokonca až štvornásobne!
Ako každá štúdia, aj táto má svoje limity
– je ňou hlavne malý počet testovaných ľudí a to, že sa informácie získavali prostredníctvom dotazníka, kde sa vedci spoliehali na výbornú pamäť ľudí.
Aj napriek týmto limitom, podľa autorov nová štúdia podporuje záver, ku ktorému došli už vedci pred nimi – a to, že nádory na mozgu sú spôsobené rádiofrekvenčným žiarením z mobilných telefónov
. Telefóny tak zaradili do skupiny preukázaných karcinogénov pre človeka.

Zdroj: androidportal.zoznam.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.