Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Jesť s rodinou? Nie všetci Slováci to považujú za dôležité!

Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50% detí a 33% mládeže.

Vynechávanie raňajok, stravovanie sa mimo domu alebo školskej jedálne, ale aj konzumovanie jedál s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou – to sú trendy v stravovaní, ktoré sa podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici potvrdili aj u detí a mládeže v meste pod Urpínom.

V rámci medzinárodného projektu "We Love Eating – Užívaj si zdravý život", do ktorého boli zapojení rodičia detí vo veku 0-9 rokov a 10 až 16-roční študenti, sa uskutočnili on-line dotazníkové prieskumy. "Ich cieľom bolo zistiť úroveň povedomia o význame správneho stravovania sa a dostatočnej fyzickej aktivity a tiež zistiť súčasné zvyklosti v spôsobe stravovania sa a životného štýlu," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Výsledky poukazujú napríklad na negatívny trend v konzumácii ovocia a zeleniny. Ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50% detí vo veku 0-9 rokov a 33% mládeže vo veku 10-16 rokov. "Len 30 percent 0 až 9-ročných detí a 36 percent mládeže vo veku 10-16 rokov má úmysel tieto súčasné zvyklosti zmeniť a zaraďovať do svojho jedálneho lístka viac ovocia a zeleniny napriek pomerne vysokému povedomiu o význame ich konzumácie z hľadiska ochrany a zachovania zdravia," podotkla Tolnayová.

Fyzickej aktivite sa venuje 44% detí vo veku 0-9 rokov. "V meste Banská Bystrica ďalej v porovnaní s celkovými výsledkami projektu menej respondentov považuje za dôležité konzumovať jedlo v spoločnosti rodiny, priateľov a tiež variť čerstvé jedlo a ani nemajú zámery do budúcnosti tento zvyk meniť," priblížila Tolnayová.

Z hľadiska zdravia a rozvoja osobnosti sú totiž detstvo a adolescencia kritickými obdobiami v živote človeka, preto je konzumácia stravy s adekvátnou nutričnou hodnotou v tomto veku veľmi dôležitá. Stravovacie návyky a životný štýl, ktoré si deti osvoja, pretrvávajú spravidla celý život.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.