Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Valentín

Vraj muži a ženy tikajú vo vzťahoch inak.

Valentín 14. februára máme Valentín, sviatok zamilovaných. Nie je to náš pôvodný sviatok, ale viac-menej sa zaužíval. Hoci niekedy má človek pocit, že je to skôr sviatok pre obchody a reštaurácie. Ale veď nevadí, dôvodov na oslavu lásky nie je nikdy dosť.

Dobré je tiež, že všetky televízie, noviny a rádiá majú tento týždeň o čom písať a hovoriť. Lebo inak by si museli vymyslieť niečo iné. Ale, našťastie, je tu Valentín.

Ako všetci ostatní, tiež som to využila a budem sa zaoberať témou lásky. Alebo teda skôr témou vzťahov. Romantických vzťahov medzi ženou a mužom.

Vraj muži a ženy tikajú vo vzťahoch inak. Hovorí sa, a už to veru znie ako poriadne klišé, že, čo sa týka romantických vzťahov, ženy sú z Venuše a muži z Marsu. Jedni chcú skôr to, druhí zase to, jedni myslia to, druhí zase rozumejú niečo úplne iné. A výsledkom môže byť chaos.

Ak muž povie: Je mi to jedno. Väčšinou to znamená, že mu to je naozaj jedno.

Ak ale žena povie: Je mi to jedno. Často tým myslí: Vôbec mi to nie je jedno a ty by si to mal čo najrýchlejšie zistiť, inak si ma neželaj.

Alebo ak žena povie známu vetu: Zlato, na čo myslíš? Znamená to: Mám náladu sa porozprávať o mojom detstve a tvojom detstve a o tom, ako sme sa dali dokopy a prečo ma miluješ.

Ak muž povie: Zlato, na čo myslíš? Chce vraj vedieť: Nie náhodou na sex?

Tiež vraj ak žena povie: Rob si, čo chceš. V skutočnosti hovorí: Opováž sa.

Určite poznáte známu vetu: O päť minút som hotová. Jej význam je: Bude to trvať trošku dlhšie. Najlepšie by bolo, keby si si zatiaľ pospal.

Keď žena mužovi povie: Jasné, že si nemusíme nič dávať na Valentína. Veď keď mi chceš dať darček, môžeš tak spraviť po celý rok. Muž by sa nemal nechať oklamať, v skutočnosti to znamená: A predsa si mi za celý rok nekúpil ani len karafiát, takže ak ma na Valentína neprekvapíš perlovým náhrdelníkom, je medzi nami koniec.

A ďalej, vraj keď muž povie: Môžeme sa o tom pozhovárať neskôr? Myslí tým: Vôbec neregistrujem, čo hovoríš, lebo som naposledy jedol pred tromi hodinami, a neviem sa sústrediť na nič iné.

Keď muž žene povie: Som unavený. Znamená to: Chceš sex?

Keď navrhne: Chceš masáž? Znamená to: Chceš sex?

Keď povie: Dnes varím ja. Znamená to: Dúfam, že bude sex.

A chcete vedieť, aký je význam, keď muž hovorí: Uhm, jasné, zlato, áno, super? Milé ženy, vôbec nijaký. Tento muž nepočúva, čo mu hovoríte.

Sú teda naozaj nejaké rozdiely v tom, ako ženy a muži vnímajú vzťahy? Asi sú. Je to možno čiastočne vrodené, čiastočne za to môže výchova alebo kultúra. A niekedy to byť aj celkom vtipné.

Ale predtým, než budeme zbytočne škatuľkovať, treba povedať, že každý z nás, je jedno či žena alebo muž, myslí, cíti a správa sa úplne inak. Pretože každý sme, samozrejme, úplne iný a jedinečný. Jeden grécky filozof povedal: Je dôvod na to, že máme jeden jazyk a dve uši. Mali by sme dvakrát tak veľa počúvať ako hovoriť.

Myslím, že v tomto vzťahovom kontexte sa to celkom hodí. A preto je to aj môj dnešný tip na obyčajnú radosť. Menej hovoriť o tom svojom a viac počúvať, nielen, čo ten druhý hovorí, ale aj čo sa mu páči a čo potrebuje. A predtým, než nás naša polovička (alebo aj hocikto iný) znova raz vynervuje, môžeme skúsiť položiť jednoduchú otázku: A čo tým myslíš? Alebo akceptovať, že keď niekto mlčí, asi len skrátka nemá čo povedať.

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.