Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V pondelok sme jej blahoželali k narodeninám. Dnes navždy odišla. POPOLUŠKA

Vo veku 68 rokov dnes ráno zomrela česká herečka LIBUŠE ŠAFRÁNKOVÁ.

Navždy si ju budeme pamätať ako legendárnu POPOLUŠKU z filmovej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, bez ktorej si nevieme predstaviť Vianoce.

Libuše Šafránková sa narodila 7. júna 1953. Bola rodáčkou z Brna. Od útleho detstva chodila na dramatické krúžky, v roku 1971 absolvovala brnianske konzervatórium. Už počas štúdia účinkovala v činohre Štátneho divadla Brno a v roku 1971 si zahrala Barunku v štvordielnom filme režiséra Antonína Moskalyka – Babička.

Po skončení konzervatória zamierila do Prahy, kde získala angažmán v Divadle Za branou. O rok neskôr (1972) nastúpila do ďalšieho pražského divadla – Činoherní klub. V roku 1992, spoločne so svojím manželom Josefom Abrhámom, opustila Činoherný klub a na krátky čas – od 1. augusta 1992 do 31. júla 1994 – sa stala členkou činohry Národného divadla v Prahe.

Herečku, pre ktorú bol charakteristický jemný dievčenský vzhľad a kultivovaný prejav, režiséri od začiatku často a radi obsadzovali do rozprávok.

Srdcia miliónov divákov doma aj v zahraničí si získala najmä ako Popoluška v rozprávke režiséra Václava Vorlíčka Tri oriešky pre Popolušku (1973), ktorá bola v roku 2000 vyhlásená na medzinárodnom festivale detských filmov v Zlíne za rozprávku storočia.

Známe a obľúbené boli tiež rozprávky Princ a Večernica (1979), Soľ nad zlato (1982) a filmy Můj brácha má prima bráchu (1975) alebo Tretí princ (1983).

Svoj komediálny talent naplno a s veľkým úspechom predviedla vo filmoch Slavnosti sněženek (1983) alebo Vesničko má středisková (1985). Úspešne sa predviedla aj v komédii Jan Svěráka Obecná škola (1990). Zažiarila tiež v snímke režiséra Jana Svěráka Kolja (1996), keď za svoju rolu získala Českého leva. Vo filme Báječná léta pod psa (1997) zasa stvárnila zložitú charakterovú postavu v jej 30-ročnom životnom období. Účinkovala aj vo filmovom debute slovenského režiséra Martina Mináča a scenáristu Jiřího Hubača Všetci moji blízki (1999).

Mimoriadne obľúbená herečka sa v roku 2013 zhostila aj ďalšej veľkej filmovej roly, keď zažiarila v snímke Donšajni. Jej životnú lásku vo filme stvárnil slovenský herec Martin Huba.

V roku 2008 vyhrala Libuše Šafránková anketu Českej televízie „Hvězda mého srdce“ – o najobľúbenejšieho herca a herečku. V roku 2015 jej prezident Miloš Zeman udelil vysoké štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy o štát v oblasti umenia.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.