Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo je 300-krát sladšie ako biely cukor?

Odborníci označili najsladšie existujúce sladidlo.

Zdravo sladké!

Najzdravšie sladidlo s nulovým glykemickým indexom je podľa odborníkov stévia. Obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Možno ňou osladiť horúce aj studené nápoje a použiť ju pri varení aj pečení.

"Jej sušené lístky sú sladšie než čerstvé. Asi pol kila lístkov nahradí 100 kilogramov cukru," povedal prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch – Viliam Mojto.

Stévia sa dá kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek. Obyčajný biely cukor síce v malom množstve neškodí, no pre telo nie je prínosný. Vo veľkom množstve spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti. Ten, kto nechce sladiť bielym cukrom, môže podľa Viliama Mojta zvoliť aj javorový alebo obilný sirup (špaldový, jablkový, ryžový či datľový).

Stévia zlepšuje podľa lekára krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol a bráni tvorbe žalúdočných vredov. "Zvyšuje imunitu, podporuje spánok, pomáha pri chrípke a nachladnutí, viaže voľné radikály či zmierňuje pocit hladu," informoval Mojto.

Stévia má asi 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor. Ide o drobný krík rastúci v Južnej Amerike.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.