Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Ako prežiť sviatky v kruhu rodiny?

Vianoce si môžete užiť aj bez toho, aby ste prepadli ich diktátu o šťastí a veselosti za každú cenu.

Keď som mala asi desať rokov, sme sa celá rodina na Vianoce takmer pobili pri prestieraní sviatočného stola. Dôvodom bolo, že sme sa zrazu nevedeli zhodnúť, kam prestrieť tanier „navyše“ pre náhodného pocestného. Z tohto vysoko duchovného zvyku sa strhla taká hádka, že sme každý ešte desať minút pred Ježiškom sedeli vo svojej izbe a odmietali sa Vianoc zúčastniť.

A vraj sviatky pokoja!

Aj keď som takúto situáciu zažila len raz, podľa psychológov to nie je nič výnimočné. Už dlhodobo varujú, že sviatky môžu byť príčinou mnohých rodinných nezhôd. Podpisuje sa na tom stres, nasekaný program návštev a vysoké očakávania o tom, ako majú tie „správne“ Vianoce vyzerať.

Ak máte sklon k úzkostiam alebo depresii, sviatky môžu dokonca spustiť seriózne psychické problémy. Je to asi logické. V tomto období sa všetko, čo sa pozitívne alebo negatívne v našich životoch udialo, zvýrazní.

Jasné. Veď keď ste sa práve rozišli s priateľom, trošku horšie nesiete, keď do vás šťastne vydatá sesternica práve pri sviatočnom stole hudie, prečo vo vašom veku stále odkladáte potomstvo, veď hodinky tikajú.

Alebo keď, ako sa to stalo Martine, sa vaši rodičia rozvedú a každý si na Štedrý večer privedie nového partnera, pričom otcova frajerka je mladšia než vy.

Niekedy je rodina ohniskom problémov… inokedy zase jej absencia. Len keď ste zažili Vianoce v pôrodnici alebo zaseknutí na letisku v Ulánbátari, si viete tak naozaj vážiť aj toho najškriepnejšieho príbuzného.

A potom sú tu ešte rozvedené Vianoce. To sú také, keď zostanete sám doma a spoločné dieťa je u ex. Čerešničkou je už len to, ak ex už má nového partnera alebo partnerku.

Ale všetko sa dá zvládnuť. Môžete si Vianoce užiť aj bez toho, aby ste prepadli ich diktátu o šťastí a veselosti za každú cenu. Napríklad pomocou týchto tipov:

Tolerancia – voči tým, ktorí vás vedia vytočiť, voči deťom, ktoré, práve, keď by mali, neposlúchajú. Voči všetkým náhodným pocestným.

Flexibilita – nepresadzujte sa každú cenu svoj názor, buďte ochotní sa aj prispôsobiť. No tak budete mať tento rok zemiakový šalát bez hrášku, svet sa nezrúti.

Pozor na vianočné témy. Ak si myslíte, že treba využiť fakt, že je rodina konečne pokope na oznam, že ich všetkých vydedíte, mýlite sa. Aj o rozčarovanie z nového kuchynského robota, ktorý ste si našli pod stromčekom, sa podeľte neskôr. Ak vôbec.

Posuňte termín. Áno. Dá sa. Je to koniec-koncov len dátum. Ak musíte 24-teho pracovať alebo zostanete sami, môžete si predsláviť s tými, s ktorými na Vianoce nemôžete byť.

Alebo môžete slávenie odsunúť aj na potom. Na čas januárových výpredajov, napríklad. A ešte aj ušetríte na darčekoch.

A tip na obyčajnú radosť? Dohodnite sa s kamarátmi, že si po sviatkoch budete v podniku rozprávať historky z Vianoc a ten s najvtipnejšou príhodou nemusí v ten večer platiť.

Aspoň si budete pamätať všetky zaseknuté kosti, prevrátené stromčeky, bizarné hádky a z prskaviek prepálené koberce.

Vlastne, na pekné prežitie sviatkov je potrebné len otvoriť hlavy a srdcia… Presne, ako káže posolstvo Vianoc.

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.