Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zverili by ste vašu batožinu bezdomovcovi?

Na bratislavskej Hlavnej stanici budú cestujúcim s batožinou zadarmo pomáhať nosiči bez domova. Autori tohto jedinečného projektu si od neho sľubujú úbytok alkoholom potužených a na lavičkách prespávajúcich bezdomovcov.

Sedem statočných? Toľko nosičov pracuje od 8. decembra na Hlavnej stanici v Bratislave. Ide o predavačov pouličného časopisu Nota bene, ktorých úlohou je pomôcť cestujúcemu s batožinou. Ich pracovná doba je rozdelená do troch dní – na pondelok, stredu a na piatok, vždy od 9-tej do 13-tej hodiny.

Ako ich spoznáte?

Nosiči batožiny majú oblečené modré uniformy s bordovými pásikmi, na rukách biele rukavice, čiapku na hlave a označení sú menovkami. Snažia sa byť nápomocní najmä ženám a starším ľuďom. S touto odvážnou formou zamestnávania tých, ktorí nemajú vlastný domov, prišlo občianske združenie Proti prúdu. Cieľ? Rozbehnúť novú službu pre ľudí a získať si ich dôveru. Práve preto musia „čerství“ zamestnanci najmä v začiatkoch svojej práce počítať s prípadným odmietnutím. K dispozícii však budú mať sociálnych pracovníkov a to priamo na stanici.

Koho to bol nápad?

Myšlienka nosičov batožiny sa zrodila v hlave čitateľky časopisu Nota bene, ktorá sa v e-mailovej správe posťažovala na fakt, že sa na Hlavnej stanici v Bratislave musí trápiť s batožinou na schodoch. Na tieto pomocné práce navrhla práve pouličných predavačov časopisu. Ako sa hovorí, "zabila" takto dve muchy jednou ranou cestujúcim bude poskytnutá pomoc a ľudia v núdzi dostanú prácu.

Zdroj: TASR; Foto: aktuality.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.