Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nosíte topánky, ktoré sú v móde? Chyba!

… ak si totiž kúpite „módnu obuv“, možno si na ňu nebudete môcť uplatniť reklamáciu.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) reagovala na množstvo podnetov na zlú kvalitu obuvi, ktorá je v predajniach označená ako "módna obuv"!

Po krátkom čase nosenia sa spomínaná obuv úplne opotrebuje. Ako SOI informuje na svojej web stránke, spotrebiteľ sa dozvie to, že si zakúpil módnu obuv, ako aj to, čo tento pojem vlastne znamená, často až pri uplatnení reklamácie.

"Reklamácia takejto obuvi je obvykle zamietnutá … ak bola často, a teda nesprávne používaná. Najnovší trend predávajúcich je, že všetky topánky v ponuke – s výnimkou pár druhov, sú označené ako "módna obuv" alebo dokonca ako "vysoko módna obuv", hoci druhý termín žiadna norma nepozná," upozornila SOI.

Takto sú označené napríklad botasky v športových predajniach, sandále, poltopánky, zimné čižmy v značkových predajniach. "Z hľadiska spotrebiteľa je preto na mieste otázka, či výrobcovia prestali vyrábať obuv na každodenné nosenie alebo ide len o označenie obuvi predávajúcemu, ktorý má potom istotu, že všetky reklamácie budú zamietnuté z dôvodu nesprávneho používania obuvi a on sa vyhne povinnosti vrátiť peniaze, vymeniť výrobok alebo zabezpečiť opravu reklamovaných vád," uviedla SOI a radí, aby nakupujúci pri výbere zvážili účel použitia, prevedenie a materiálové zloženie obuvi.

Platná norma módnu obuv definuje ako obuv, ktorá nie je navrhnutá a nevyrába sa na bežné nosenie, a pri ktorej sa uprednostňuje módny štýl. Určená je len na krátkodobé občasné a nenáročné nosenie. Materiály a typ konštrukcie sú vyberané s dôrazom na posledné módne trendy, a nie na kvalitu.

Informácia o účele použitia obuvi sa nachádza v označení obuvi alebo v priloženom záručnom liste. V záručnom liste je uvedený aj krátky popis vlastností jednotlivých druhov obuvi. Ak takáto informácia chýba, je potrebné si ju vyžiadať od predávajúceho ešte pred rozhodnutím o kúpe.

Spotrebiteľom, ktorí hľadajú obuv na každodenné nosenie, preto SOI odporúča vybrať si obuv s označením "vychádzková obuv".

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.