Nenápadný americký zákusok je obľúbený najmä medzi milovníkmi čokolády, ktorej obsahuje naozaj požehnane! 🙂
Brownie: kríženec koláča a sušienky cookie
Je možné, že brownie v kaviarni, v cukrárni alebo v reštaurácii ľahko prehliadnete, v prítomnosti iných zákuskov totiž vyzerá veľmi nenápadne. Napriek tomu, že vzhľadom nezaujme, keď vám ho ponúknu, ochutnajte! V ústach pocítite chuť kvalitnej čokolády a príjemného chrumkavého cesta, ktoré nie je náročné na prípravu, dokonca neobsahuje prášok do pečiva!
Koláč, o ktorom Američania vedú siahodlhé debaty
Brownie vraj pochádza z Chicaga, kde vznikol ešte v roku 1893. Šéfkuchár istého hotela vtedy dostal od jeho majiteľky požiadavku na dezert menší ako bežný koláč, ktorý by sa dal ľahko zjesť aj bez použitia vidličky, a ktorý by sa jednoducho pribalil k obedu. Pôvodný recept obsahoval vlašské orechy a marhuľovú polevu.
Mýtus sem, mýtus tam
Aj o dezertoch zvyknú vznikať mýty, ktoré sa môžu, ale nemusia zakladať na pravde. O tom, ako vlastne vznikol koláč brownie, existujú dokonca tri! Jeden hovorí, že šéfkuchárovi raz do rozpustenej čokolády náhodne spadla sušienka. Druhý mýtus zase tvrdí, že kuchár pri pečení koláča jednoducho zabudol na múku do cesta. A tretí, najpopulárnejší, ktorému milovníci brownie aj veria, ten sa zakladá na rozprávaní o gazdinke, ktorá počas pečenia zistila, že nemá prášok do pečiva! 😉
Rýchly recept na Brownie:
125 gramov masla, 200 gramov horkej čokolády (predtým polámanej na menšie kusy), 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 3 vajíčka zohriate na izbovú teplotu, 300 gramov kryštáľového cukru, 125 gramov hladkej múky, 50 gramov nasekaných vlašských orechov, 1/4-tina čajovej lyžičky soli
Postup:
- Menšiu formu na pečenie vymastiť maslom a dôkladne posypať múkou
- Roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli, premiešať s maslom a preliať do väčšej nádoby
- Primiešať vanilkový extrakt, cukor, postupne tri vajíčka, soľ, múku a v závere orechy
- Vyliať do formy, piecť 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180°C
- Koláč podávať ešte teplý
Dobrú chuť! 🙂