Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slovenskí tínedžeri majú problém. Nevedia obmedziť používanie internetu!

Mladí Slováci vnímajú chatovanie s priateľmi ako realitu.

Pätina tínedžerov na Slovensku priznáva, že nevie obmedziť využívanie internetu!

Pre každého štvrtého mladého človeka je online svet neoddeliteľnou súčasťou života a každý tretí potrebuje vždy a všade poznať, čo sa deje v jeho online kruhoch. Z výskumu tiež vyplýva , že polovica mladých si uvedomuje používanie internetu v čase, keď chcú uniknúť pre svetom povinností. Tretina zas dokáže v online svete na svoje povinnosti zabudnúť.

"Najprekvapivejším zistením výskumu je pre nás to, že až tretina tínedžerov nepovažuje všetko, čo prežíva na internete, za virtualitu. Online sú vlastne nepretržite, ale napríklad chat s priateľmi na internete vnímajú ako realitu," priblížil zakladateľ projektu internetovej poradne IPčko.sk Marek Madro.

Virtuálny svet podľa jeho slov predstavuje pre tínedžerov hranie online hier alebo chat s ľuďmi, ktorých nepoznajú aj naživo. Tento svet vnímajú ako technologicky podporovaný umelý, neskutočný a s neosobnou komunikáciou. "Je pre nich miestom virtuálnych stretnutí, zábavy, oddychu, ale aj zdrojom informácií," podotkol Madro.

Až 80% mladých ľudí tvrdí, že na internete sú tými istými ľuďmi, ako v bežnom živote. O svojich spolužiakoch to naopak tvrdí 53% opýtaných. "Akoby žili podľa pravidiel dvoch svetov a k vlastnému online správaniu sú zväčša zhovievavejší," vysvetľuje Madro. Ako podotýka, hoci je pre tínedžerov digitálny svet dôležitý, nestrácajú zmysel pre realitu. "Stále sú radšej v skutočnom svete, ako v tom virtuálnom. Opak uviedlo 16 percent opýtaných. Zároveň pomerne jednoznačne rozlišujú medzi negatívami a pozitívami reality a virtuality," upresnil.

Podľa Madra je rizikom predovšetkým to, že informácie a bezpečné prostredie hľadajú na internete mladí ľudia v krízových situáciách. Ako príklad uvádza slovné spojenie "ako sa zabiť", ktoré bolo na Slovensku za posledných 12 mesiacov zadané do internetového vyhľadávača až 10.000-krát. "Dostávajú sa tým do vplyvu neznámych ľudí alebo mladých s podobným osudom, kde sa k zúfalým činom navzájom povzbudzujú. Problémom je, že mladým nevieme naozaj bezpečné prostredie vytvoriť aj v skutočnom svete," dodal Madro.

Prieskum uskutočnil Instantne internetová poradňa pre mladých Ipčko.sk.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.