Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

5-krát áno pre marhule!

Marhule sú často podceňované ovocie – neprávom.

Chutné a zdravé marhule pochádzajú zo severnej Číny, ktorá je považovaná za ich pravlasť. Konzumovali sa tam ešte v roku 2000 pred naším letopočtom. Nielen v našich končinách majú prívlastok "ovocie zdravia".

Obsahujú vitamín C, ktorý významne posilňuje imunitu, ale aj vitamín B, ktorý pomáha pri problémoch s trávením. Keďže sú marhule oranžové, nachádza sa v nich veľké množstvo betakaroténu. K tomu železo aj vláknina a človek sa môže dať do boja s vysokou hladinou cholesterolu, s atsmou či s pocitmi únavy a stresu!

Najviac prospešné sú marhule pre naše črevá, pretože vedia zrýchliť metabolizmus. Kalorická hodnota marhúľ sa pohybuje v nízkych číslach, v 100 gramoch sa nachádza len 57 kalórií. Práve preto sa za ich pomoci ľahko, šetrne a zdravo chudne. Najefektívnejšie sú v tomto smere vtedy, keď sa konzumujú nalačno.

Zaradiť marhule do jedálnička sa oplatí aj preto, že:

  • Vďaka nim pleť starne pomalšie: marhule totiž upravujú kvalitu krvi, čistia organizmus a to všetko sa prejaví na kvalite našej pokožky
  • Pomáhajú pri anémii: sušené marhule obsahujú veľké množstvo železa aj draslíka a preto sú výborné v boji proti chudokrvnosti, závratom, slabosti aj únave
  • Starajú sa o náš zrak: vysoký obsah karotenoidov je prevenciou proti šeroslepote
  • Znižujú riziko osteoporózy, teda slabnutia kostí
  • Redukujú riziko srdcových ochorení

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.