Marhule sú často podceňované ovocie – neprávom.

Chutné a zdravé marhule pochádzajú zo severnej Číny, ktorá je považovaná za ich pravlasť. Konzumovali sa tam ešte v roku 2000 pred naším letopočtom. Nielen v našich končinách majú prívlastok "ovocie zdravia".
Obsahujú vitamín C, ktorý významne posilňuje imunitu, ale aj vitamín B, ktorý pomáha pri problémoch s trávením. Keďže sú marhule oranžové, nachádza sa v nich veľké množstvo betakaroténu. K tomu železo aj vláknina a človek sa môže dať do boja s vysokou hladinou cholesterolu, s atsmou či s pocitmi únavy a stresu!
Najviac prospešné sú marhule pre naše črevá, pretože vedia zrýchliť metabolizmus. Kalorická hodnota marhúľ sa pohybuje v nízkych číslach, v 100 gramoch sa nachádza len 57 kalórií. Práve preto sa za ich pomoci ľahko, šetrne a zdravo chudne. Najefektívnejšie sú v tomto smere vtedy, keď sa konzumujú nalačno.
Zaradiť marhule do jedálnička sa oplatí aj preto, že:
- Vďaka nim pleť starne pomalšie: marhule totiž upravujú kvalitu krvi, čistia organizmus a to všetko sa prejaví na kvalite našej pokožky
- Pomáhajú pri anémii: sušené marhule obsahujú veľké množstvo železa aj draslíka a preto sú výborné v boji proti chudokrvnosti, závratom, slabosti aj únave
- Starajú sa o náš zrak: vysoký obsah karotenoidov je prevenciou proti šeroslepote
- Znižujú riziko osteoporózy, teda slabnutia kostí
- Redukujú riziko srdcových ochorení
Zdroj: KAMzaKRASOU.sk
Photo: pixabay.com