Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slováci sú v otázke lásky diskriminační

Väčšina Slovákov by si želala, aby sa ich potomok zaľúbil do belocha a kresťana.

Láska s Moslimom by neprekážala len štvrtine ľudí na Slovensku

Vyplýva to z najnovšieho celoeurópskeho prieskumu Eurobarometer, ktorý skúmal postoje Európanov k diskriminácii. TASR o prieskume informoval Andrej Králik, Vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Slováci sa cítia najviac diskriminovaní kvôli veku!

Za najrozšírenejšiu formu diskriminácie považujú Slováci vyšší vek (50%) a etnický pôvod (46%). Naopak, za zriedkavú považujú diskrimináciu na základe náboženstva alebo vierovyznania (68%), pohlavia či nižšieho veku.

Čo sa týka diskriminácie v práci na základe etnického pôvodu či vierovyznania, nie sú postoje Slovákov v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie až také pozitívne. Najviac Slovákov sa v práci cíti príjemne, keď pracuje s belochom (77%) alebo kresťanom (74%). Naopak, len menej ako polovica by bola v práci spokojná, keby bol ich kolega Moslim (39%). V tomto ohľade sú najtolerantnejšími Európanmi Briti, Švédi, Holanďania, Francúzi, Belgičania a Íri.

Ideálny partner pre naše dieťa? Beloch a kresťan

Väčšina Slovákov by tolerovala, ak by sa ich dieťa zaľúbilo do belocha (80%) a kresťana (77%). Pri ostatných vierovyznaniach či etnikách už Slováci takí tolerantní nie sú. Proti Židovi v rodine by nič nemala len necelá polovica (45%) slovenskej populácie, budhistu by tolerovalo už len 36% Slovákov a láska s Moslimom by neprekážala len štvrtine ľudí.

Obyvatelia Európskej únie považujú za najrozšírenejšiu diskrimináciu na základe etnického pôvodu (64%), kde toto vnímanie v porovnaní s rokom 2012 dokonca vzrástlo o 8%. Viac ako polovica Európanov považuje za rozšírenú formu diskriminácie aj sexuálnu orientáciu (58%) či rodovú identitu (56%).

Pozn.: Zber dát pre prieskum bol realizovaný prostredníctvom osobných rozhovorov na vzorke 27 718 respondentov starších ako 15 rokov v 28 členských štátoch Európskej únie, z toho bolo 1 016 obyvateľov Slovenska.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.