Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Haló, vodiči! Ste pripravení na zimu?

V zime sa počasie rýchlo a nečakanie mení.

V niektorých častiach Slovenska už majú vodiči prvé skúsenosti s tohtoročným snehom za sebou!

Prípravu auta na zimnú sezónu netreba podceniť a nechávať ju až na poslednú chvíľu, pretože v zimnom období dochádza k rýchlym a nečakaným zmenám počasia, pre ktoré sa zmenia aj podmienky na vozovke.

"S prípravou auta na zimu treba začať už dnes. Sneh a mráz môžu prekvapiť kedykoľvek a kdekoľvek, pretože počasie sa v tomto období mení veľmi rýchlo a nepredvídateľne. Najjednoduchším a najlepším riešením, ako prichystať svoj automobil na zimu, je návšteva autorizovaného servisu. Vodiči majú istotu, že na nič nezabudnú, ich auto bude pripravené na zimu po všetkých stránkach a poskytne im aj celej rodine 100-% bezpečnosť," radí Roman Rajtár zo Škoda Auto Slovensko.

Používanie zimných pneumatík na Slovensku je povinné, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza a priemerná denná teplota na úrovni 7°C. Netreba zabudnúť, že nové pneumatiky je nutné ešte zabehnúť, pretože optimálne vlastnosti získavajú približne po 300 km. Počas zimy je dôležitá aj pravidelná kontrola prípadného poškodenia, následne vyváženie, kontrola tlaku, ako aj kontrola, či na kolese nie sú uchytené časti snehu alebo ľadu, čo môže mať za následok trasenie volantu.

Zimné pneumatiky by mali ostať na aute približne do konca marca.

Brzdová sústava je nemenej dôležitá ako zimné pneumatiky. Brzdy preto musia byť v stopercentnom stave, skontrolovať treba aj brzdovú kvapalinu. V zime je dobré vyhýbať sa prudkému brzdeniu a vysokým rýchlostiam. Tiež akumulátor je v zimných mesiacoch nadmerne namáhaný a môže vodiča ľahko zradiť. Majiteľom starších automobilov sa odporúča skontrolovať zapaľovaciu sústavu aj sviečky. V aute sa oplatí mať aj štartovacie káble. Nie je vhodné auto roztláčať alebo rozťahovať, mohol by sa zničiť katalyzátor.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.