Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Darovať dovolenku kolegovi? Môže byť!…vo Francúzsku

Na dovolenku väčšina z nás čaká ako na soľ. Viete si predstaviť, že by ste ju darovali kolegovi? Vo Francúzsku je to možné.

Samozrejme, nie na to, aby sa o tri týždne vyvaľoval dlhšie na pláži. Predstavte si, že má dve malé deti a vážne mu ochorie manželka. Svoju dovolenku aj dni na ošetrenia člena rodiny už vyčerpal a o prácu si, z pochopiteľných dôvodov, nemôže dovoliť prísť. Čo teraz? Fantasticky to vyriešili vo Francúzsku.
Francúzi totiž prijali zákon, ktorý umožňuje darovať dovolenku rodičom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii.
Možno ste už počuli o vodičovi autobusu z Nice, ktorému 1200 zamestnancov francúzskeho dopravného podniku darovalo dokopy 262 dní dovolenky. Počas nich sa bude môcť Karim Zaouaia starať o svoju osemročnú dcérku a vážne chorú manželku.
Darovanie dovolenky je anonymné a môže sa poskytnúť na konkrétny kalendárny rok. Výhodou je to, že počas dovolenky má zamestnanec nárok na mzdu
. Niečo podobné majú aj v Kanade – rodičia, ktorí sa starajú o vážne choré dieťa, si môžu zobrať až 37 týždňov dovolenky počas jedného roka. Zamestnávateľ im však nie je povinný ju preplatiť – takže majú vlastne neplatené voľno.
Inštitút darovania dovolenky sa začal riešiť aj u nás na Slovensku
, ale na výsledok si ešte chvíľu počkáme.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.