Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Čo ak ste závislí od sociálnych sietí?

Einstein povedal, že technológie zničia ľudstvo.

Facebook, Instagram, Twitter, Messenger, Whatsapp a tak ďalej, a tak ďalej. Sociálne siete. Možno používate niektorú z nich, možno máte všetky a ešte by vám bodlo zopár navyše. Smartphone máte stále poruke, nabitý, skontrolovaný. Ráno ste dali na sieť fotku vášho dieťaťa, ako celé ušpinené je zmrzlinu a k tomu napísali: "Naša Nelinka papká prvú zmrzlinku!" A teraz žiarlivo strážite, kto vám to lajkne. Nech by to bol trebárs aj úplne neznámy človek, skákali by ste od šťastia. Tak veľmi by vás nepotešilo ani stretko s dobrou kamarátkou.

Einstein povedal, že technológie zničia ľudstvo. Mal na mysli Instagram?! Alebo Facebook? Priemerný užívateľ Facebooku si vraj skontroluje svoj profil na sociálnej sieti štrnásťkrát denne. Som si istá, že keď tam pridá fotku alebo status, kontroluje si ho štrnásťkrát za hodinu. Že kto mu tam už napísal: Krásni ste! Alebo: Teraz si ma strašne rozosmiala.

Aby vám ostatní lajkovali a komentovali vaše statusy, lajkujete a komentujete aj vy tie ich. Unudené deti, ktoré sú vraj, ako vraví fotka, na „najkrajšej rodinnej dovolenke“. Šteniatka. Taniere s jedlom. Selfíčka matiek, ako držia čerstvo vyliahnuté novorodeniatka v pôrodnici.

Prečo nás to baví? Alebo… baví nás to vôbec? Nie sme skrátka len úplne bežne a normálne závislí?

Mňa na to upozornil môj muž. Vraj keď po prebudení do hodiny pociťujete potrebu skontrolovať si mobil, ste závislí. Tak, to teda určite som. Ja sa totižto už budím s tým, že preboha, zmeškala som sedem hodín na Facebooku! Ktovie, čo sa tam za ten čas udialo?! Nikdy sa nič neudeje, je to vždy totálne sklamanie, ale ja mám každé ráno znovu to isté nutkanie. Cez deň mám telefón stále pri sebe. Keď ho chvíľu neviem nájsť, prepádam panike. V hluchých momentoch, ako keď sa deti hrajú na ihrisku, vyťahujem mobil a sledujem cudzie statusy. Vtedy nevnímam slnko, možnosť aktívne tráviť čas so svojimi deťmi, ale ako blbá civiem na fotku takmer neznámej baby vo vypasovaných šatách na pláži v Dubaji. A ostatní rodičia sú na tom rovnako, verte mi. Jednou rukou hojdajú deti, druhou behajú po displeji mobilu.

Preto som sa uvedomila. Uvedomila som sa aj preto, lebo som si prečítala, že surfovaním na sociálnych sieťach sa nám scvrkáva mozog! A čo je horšie: sociálne siete destabilizujú čas, rutinu a tempo. Lebo keď vám príde správa, všetko necháte tak a ihneď sa bežíte na ňu pozrieť, možno aj hneď odpovedáte. Vaša štruktúra dňa je tak permanentne narúšaná. To vraj vedie k depresiám, neschopnosti reagovať na stres (žiadny div, že máte pocit, že nič nestíhate!) a k zvyšovaniu krvného tlaku.

Rozhodla som sa teda, že budem celý týždeň bez sociálnych sietí. Aby som videla, či som o niečo prišla alebo nie. Dokonca som si odinštalovala aplikácie z mobilu.

Prvý deň som prežila len tak-tak. Druhý som to nevydržala. Otvorila som si profil na Facebooku a strávila tam asi pol hodiny. Napriek tomu som si nepozrela ani jedno zo 17-tich nových oznámení, ktoré mi prišli. V noci som sa budila a rozmýšľala, o čo som prišla.

Na tretí deň mi zrazu bolo oveľa lepšie. A štvrtý, piaty som si na sociálne siete ani nespomenula. Zistila som, aké dobré je jesť bez mobilu v ruke, len tak sedieť pri pieskovisku alebo večer s knihou, namiesto s mobilom. Siedmy deň som náhodne v počítači videla, že mám 74 nových oznámení. A viete, čo? Ani ma to nezaujímalo. Išla som na túru s kamarátmi a sociálne siete som si pozrela až na deviaty deň.

Chcete vedieť, či som o niečo prišla? Nie. Takmer 80 zmeškaných oznámení, a okrem jedných narodenín tam nebolo nič, čo by ma spätne zaujalo!

Aký teda má byť dnešný tip na obyčajnú radosť? Byť, ako odporúčajú neurológovia, na sociálnych sieťach maximálne päť minút denne? (Päť minút!?!?) Vzdať sa smartphonu úplne? Namiesto chatovania sa stretávať s reálnymi ľuďmi? A vymyslela som pre vás toto: Pošlite pohľadnicu. A nemusí byť z dovolenky.

Moja sestra mi nedávno poslala pohľadnicu. Stálo na nej: "Nikde som nebola, ani som nič nevidela, ale páčila sa mi pohľadnica a tak ti ju posielam." Pohľadnicu mám vystavenú na čestnom mieste a každý deň na ňu pozerám.

Máte tak vystavené správy, ktoré ste dostali cez Messenger?

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.