Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Fotky detí na sociálnych sieťach? Opatrne!

Určite to poznáte. Cvaknete svoje dieťa, pozriete sa, aké je na fotke krásne a bez rozmyslu zavesíte na sociálnu sieť. Pri zverejňovaní fotiek detí by ste ale mali rozmýšľať dvakrát! Nikdy totiž neviete, kto sa k nim dostane.

Ešte pred pár rokmi rodičia veselo zverejňovali fotky svojich ratolestí, ako sa nahé kúpu vo vani, pri prebaľovaní alebo sú obnažené v rôznych smiešnych situáciách. Dnes sa s nimi – vďaka varovaniam a pravidlám prevádzkovateľov sociálnych sietí – stretávame už len sporadicky. Presne toto sú fotky, ktoré by mali zostať len v rodinnom archíve. Nikdy totiž neviete, kedy ich niekto zneužije.
Na čo si treba dať pozor pri zverejňovaní detských snímok?

Nahé fotky? NIKDY!
Naše deti nie sú striptéri ani modely aktov, neživia sa nahotou ako ľudia, ktorí sa dobrovoľne obnažujú a ukazujú iným. Drobci sú väčšinou „na hoľáka“ rozkošní, ale nikdy neviete, komu sa takýto záber dostane do rúk a ako s ním naloží. Existujú totiž skupiny ľudí, ktorí sa zameriavajú na takéto fotky a obchodujú s nimi na čiernom trhu. A dopyt je práve po prirodzených záberoch, ktoré rodičia cvaknú doma…

Na sociálne siete nepatria ani fotky zo školy! Na prvý pohľad nevinné zábery totiž prezradia o dieťati veľmi veľa. V škole na nich nedozeráte vy, ale učitelia, ktorí majú na starosti desiatky ďalších detí. Ustriehnuť každé jedno počas prestávky alebo hry vonku je niekedy jednoducho nemožné. Nezverejňujte teda fotky, na ktorých sa dá prečítať názov školy alebo identifikovať miesto podľa budov v okolí. Aj podľa toho sa dá totiž zistiť, kde sa vaše dieťa pravidelne pohybuje…

Nezverejňujte celé meno dieťaťa!
Ochrana osobných údajov je veľmi citlivou témou. Dajte si preto pozor, aby ste nechtiac neprezradili viac, ako ste mali v úmysle. Pred zverejnením skontrolujte každú fotku, aby ste mali istotu, že neprezradíte viac, ako by ste chceli…Napríklad diplom s menom a priezviskom alebo list aj celou adresou. Všetky údaje sa dajú ľahko zneužiť.

Pozor na cudzie deti na fotkách! Pred tým, než pridáte na sociálnu sieť fotku z oslavy či hry, na ktorej je vaše dieťa s množstvom kamarátov, opýtajte sa ich rodičov, či im to neprekáža. Nie všetci totiž s umiestňovaním takýchto fotiek na internete súhlasia. A môžu vás kvôli tomu ťahať aj po súdoch.

Fotky, s ktorými nesúhlasí vaše dieťa! Bábätko vám do zverejňovania fotiek „kecať“ nemôže, no ak chcete zverejniť záber staršej ratolesti, radšej jej ho pred tým ukážte. Ak nebude súhlasiť, lebo sa na fotke tvári hlúpo alebo sa na nej nepáči samo sebe, nerobte to nasilu. Vám sa to môže zdať milé alebo smiešne, vašej ratolesti hlúpe a ponižujúce.

A ešte…možno si myslíte, že máte ochranu súkromia nastavenú tak, že sa k vašim fotkám nikto nepovolaný nedostane, ale spomeňte si, že presne to isté si mysleli aj celebrity, ktorých nahé fotky teraz kolujú po internete…

Zdroj: spuntik.zoznam.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.